TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Patimi
Vezi
galerie

Patimi

de Sofia Nădejde

Titlu apărut în colecția Biblioteca secolului 20 la Publisol

Id: #419696

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Romanul Patimi ne spune povestea trecerii – individuale, dar și colective – dintr-o lume în alta, a tranziției de la o epocă dominată de mica aristocrație rurală spre una a funcționărimii burgheze și a capitalismului.

Sofia Nădejde construiește un spațiu de graniță în care nu se luptă doar două feluri de orânduiri sociale, ci și două tipuri de morală. Deși, până la urmă, se va impune morala pragmatică și cinică a înavuțirii de tip capitalist, vocea nostalgică a naratorului (și, poate, a autoarei însăși) deplânge – cumva paradoxal pentru o scriitoare socialistă – vechea lume a aristocrației și reperele oferite de aceasta.

Drama socială e dezvoltată pornind de la o intrigă de moravuri: Matilda, soția boierului Mustea, are o relație extraconjugală. Motivul, ne lasă să înțelegem autoarea, e monotonia cruntă a vieții de la țară. Femeia renunță la familie de dragul aventurii, fugind la oraș cu amantul și cu banii furați de la soț.

De multe ori dramatic, uneori crud, savuros pe alocuri, Patimi e un roman despre iubire, bani, moșii, morală și religie, xenofobie, femei și statutul lor, despre familie și valori tradiționale, dar și despre noile valori, despre exploatare, capitalism și amurgul unei lumi care avea să se dezintegreze în scurt timp în tranșeele Marelui Război.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sofia Nădejde

Data apariției: decembrie 2021

ISBN: 9786069605974

Copertă: Paperback

Număr pagini: 543

Limbă: Română

Dimensiuni: 11x18 cm

Hârtie: 80g/m

Teme: aventură, feminism, iubire, război, trădare

Editura: Publisol

 

Opinii editoriale

Nădejde dizolvă imaginea femeii adulterine, devenită stereotip în proza românească, prin construcția impresionantă a personajelor. Matilda este primul personaj feminin din literatura din Regat descris printr-un proces complex, urmărit de la început și până la sfârșit în toate stările posibile: dragoste maternă și renunțare, plictis conjugal, gelozie, independență etc.

Romanul ne lasă cu următoarea revelație: cu toate că avem în față o poveste moralizatoare despre greșeala femeii adulterine, nu putem să nu observăm că, totuși, „femeia” nu are loc în niciuna din lumile care i se propun.

Ștefan Baghiu
Sofia Nădejde
Sofia Nădejde
Autor

Sofia Nădejde (n. Băncilă) s-a născut pe 14 septembrie 1865, la Botoșani, într-o...

vezi autor