TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Tomi Ungerer
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Erudit și provocator, Tomi Ungerer poate fi descris cel mai bine de propriul său motto: „Expect the Unexpected” („Așteaptă-te la neprevăzut”).

Tomi Ungerer s-a născut la Strasbourg, în 1931. În 1956 s-a mutat la New York, unde şi-a început cariera de scriitor. Este autorul a numeroase cărţi pentru copii şi câştigător al celor mai importante premii de specialitate, printre care: Medalia Hans Christian Andersen, Premiul Erich Kästner, Premiul European pentru Cultură. A scris în franceză, engleză și germană. 

Viața și munca sa au sfidat catalogările facile. Deși e cunoscut în principal ca autor și ilustrator de cărți pentru copii, opera lui Tomi Ungerer a acoperit domenii variate, de la ilustrație, publicitate și scris la colaj, sculptură și design arhitectural. De la începutul carierei sale în anii 1950 și până în prezent, lucrările lui Ungerer au contestat normele sociale și convențiile cu o originalitate extraordinară.

A murit pe 9 februarie 2019 în Cork, Irlanda.  

Tomi Ungerer a fost un artist extrem de prolific, publicând peste 140 de volume cu ilustrații, de la cărți pentru copii care au devenit celebre la lucrări controversate pentru adulți.

Faimos pentru satira socială incisivă și aforismele sale spirituale, Tomi Ungerer a fost scriitor și ilustrator, sculptor și inventator, designer arhitectural și om de publicitate. Lucrările sale acoperă un domeniu vast, de la povești fantastice la scrieri autobiografice.

În 2003, Ungerer a fost desemnat primul Ambasador pentru copilărie și educație de către Consiliul Europei. În 2007, la Strasbourg a fost inaugurat Muzeul Tomi Ungerer, devenind astfel primul artist în viață căruia i-a fost dedicat un muzeu în Franța. Ulterior, muzeul a fost votat drept unul dintre cele mai bune zece muzee din Europa de către Consiliul Europei.

În 2014, Ungerer a primit una dintre cele mai importante distincții din Franța, Commandeur de l’Ordre National du Mérite, în semn de apreciere pentru lupta sa permanentă, de o viață, împotriva prejudecăților artistice și politice și ca o recunoaștere a eforturilor sale pentru îmbunătățirea relațiilor franco-germane.