TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Ștefan Aurel Drăgan
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Poetul și prozatorul ȘTEFAN AUREL DRĂGAN s-a născut la 26 martie 1951 în Bârsău de jos, județul Satu Mare (în fostul județ Sălaj). A urmat clasele primare în localitatea Bârsău de Jos, apoi școala gimnazială până în clasa a șasea, după care s-a transferat la Liceul nr. 2 Baia Mare unde a absolvit opt clase generale. A urmat apoi cursurile Liceului agricol – primii trei ani la Satu Mare și ultimii doi la Livada. Este licențiat al Facultății de Drept. După terminarea studiilor liceale a fost încorporat în armată și trimis la Regimentul 32 Dorobanți (Infanterie) Plenița, județul Dolj.

După lăsarea la vatră a fost angajat la Centrul de selecția și reproducția animalelor Maramureș în funcția de tehnician veterinar, în perioada 1973-1974, după care a funcționat ca secretar de comună în Bârsău până în anul 2012, la pensionare. A debutat literar în revista Familia, Oradea, în 1967, cu comentariul lui Ștefan Augustin Doinaș. După aceea a publicat în periodice și reviste: FamiliaLuceafărulTribunaFlacăraPoesisArcheusNord LiterarCronica sătmăreanăPentru socialismInformația zileiGraiul MaramureșuluiVatra vecheCaiete SilvaneAcolada... A fost membru activ al cenaclurilor literare din Baia Mare (secretar) și Satu Mare.

Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. De-a lungul activității profesionale, literare și publicistice (a publicat eseuri în Informația zilei de MaramureșGraiul Maramureșului ș.a.) a primit următoarele distincții: Cetățean de Onoare al comunei Bârsău, Diplomă de Excelență a Consiliului Județean Satu Mare, premii literare.

A fost cuprins cu lucrări literare în diferite antologii: Poeți maramureșeniProzatori maramureșeniCuvinte din NordProunionePași împreunăArcheusAfirmarea...

Apariții editoriale: Limite, poezie, Editura Helvetica, Baia Mare, 1999; Geometrii interioare, poezie, Editura Solstițiu, Satu Mare, 2000; Animal la pândă, poezie, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2001; Antebrațul din zid, poezie, Editura Solstițiu , Satu Mare, 2003; Viespele de frică, poezie, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007; Fericirea pe maidanele lumii, poezie, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2011; Așteptând pe frigurie, proză scurtă, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2010; Cilioaia, nuvelă, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2013; Haita, roman, Editura Azbest, Arad, 2016; La voșcote pă uliță – elemente lexicale, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2017; Clopotul ascuns, roman, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2019; Pânda, roman, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2020.