TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft (27 aprilie 1759 – 10 septembrie 1797) a fost scriitoare britanica, filosof si feminista.

Mary Wollstonecraft a scris nuvele, tratate, o istorie a Revolutiei Franceze, o carte de conduita si o carte pentru copii. Wollstonecraft este cunoscuta mai ales pentru cartea In apararea drepturilor femeii (1792), in care argumenteaza ca femeile nu sunt inferioare barbatului, ci doar par a fi din cauza educatiei deficitare. Ea a sugerat ca atat femeile, cat si barbatii sa fie tratati ca fiinte rationale si isi imagina o ordine sociala bazata pe ratiune.

Mary Wollstonecraft, feminista britanica, este socotita prima teoreticiana a feminismului iluminist, sub influenta radicalismului democratic al lui Rousseau si al intregii miscari teoretice pentru drepturile universale ale omului si cetateanului. Este socotita o veritabila pioniera a feminismului modern, in plan intelectual. Lucrarea sa de mare notorietate si influenta este In apararea drepturilor femeii, 1792. Aceasta lucrarea aparut cu 50 de ani inainte de miscarea femeilor pentru sufragiul universal. Ideile cuprinse in In apararea drepturilor femeii se inscriu in traditia liberala inaugurata de John Locke, punand accent pe egalitatea in drepturi a femeilor si barbatilor in educatie, in fata legii, in politica. Femeile trebuie tratate ca fiinte deplin umane si educate ca viitoare cetatene. Toata opera lui Wollstonecraft are accente polemice pline de amaraciune impotriva modului in care teoreticienii „luminati” ai Iluminismului continua sa contribuie la incarcerarea femeilor in functiile lor sexual-reproductive, eliminandu-le ca subiecti politici. In astfel de perspective sexiste, mintea femeilor este subordonata corpului. Spiritului femeiesc ii este refuzata libertatea.

Mary Wollstonecraft a fost casatorita cu filosoful pre-anarhist William Godwin, iar fiica ei a fost Mary Shelley, autoarea romanului Frankenstein.

(Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu, Lexicon feminist, Polirom, Iasi, 2002)