TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

\ J. Bernlef

Raftul Cartepedia

J. Bernlef

BIOGRAFIE

BERNLEF (pseudonimul lui Hendrik Jan Marsman) - prozator, poet, dramaturg, eseist si traducator olandez - s-a nascut în 1937, la Sint Pancras (Olanda). Pseudonimul lui este, de fapt, numele unui poet frizon orb din secolul al VIII-lea, despre a carui viata si opera nu se mai stie nimic.

In 1955 Bernlef isi incepe studiile la Facultatea de Politologie si Sociologie a Universitatii din Amsterdam, pe care le întrerupe insa dupa un semestru. In acelasi timp lucreaza ca voluntar într-o librarie. Scriitorul debuteaza in 1960 cu un volum de poeme - Kokkels (Moluste) - si cu unul de povestiri - Stenen spoelen (Limpezind pietrele). Romanul Hersenschimmen (Naluciri), publicat în 1984, i-a adus popularitatea in Olanda, unde s-a vandut, pana in prezent, in peste o jumatate de milion de exemplare, si a fost tradus în saisprezece limbi.

Vechea pasiune pentru jazz a lui Bernlef - prezenta in multe dintre poemele sale - se materializeaza si in doua volume de eseuri: Schiet niet op de pianist (Nu trageti in pianist! - 1993) si Haalt de jazz de eenentwintigste eeuw? (Va mai apuca jazzul secolul XXI - 1999), respectiv intr-o culegere de povestiri despre jazz, Hoe van de trap te vallen (Cum sa cazi de pe scari - 2006). Bernlef a fost recompensat cu numeroase premii literare, dintre care prestigioasele Constantijn Huygensprijs pentru intreaga opera (1984), AKO Literatuurprijs A(1987) pentru romanul Publiek geheim (Secret public - 1987) si P.C. Hooftprijs pentru poezie (1994).