TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Coriolan Babeţi
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Coriolan Babeţi — licenţiat în istoria artei, cu o teză despre Arhitectura palatelor lui Constantin Brâncoveanu, la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj, promoţia 1967, clasa profesorului Virgil Vătăşianu, după un scurt stagiu în domeniul muzeografiei, s-a dedicat criticii de artă şi activităţii curatoriale.

În cadrul proiectului Atelierul de arte Timişoara, devenit acum titlul volumelor în curs de apariţie la Editura Fundaţiei Triade, în capitala Banatului încearcă, timp de aproape două decenii, să creeze un pol de afirmare şi explorare teoretică şi muzeografică al artelor contemporane din România.

În periodicele de cultură şi specialitate semnează câteva mii de pagini despre artă în cronici, eseuri, centrate pe actualitatea artelor vizuale şi viaţa de atelier.

După 1989, urmând traseul unui cursus honorum public, după ce a fost numit ca demnitar în Ministerul Culturii condus de Andrei Pleşu, intră în diplomaţia culturală, încredinţându-i-se refondarea, în 1992, a Institutului de Cultură şi Cercetare Uma­nistică de la Veneţia.

Împreună cu Dan Hăulică acoperă sarcinile de comisar al Pavilionului României la câteva ediţii ale Bienalei de Artă de la Veneţia, între care şi cele de la Ediţia Centenară din anul 1995.

O bursă a Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia din 1996 declan­şează cercetarea temei femininului în istoria artelor şi antro­pologia culturală, fructificate în parte în eseurile şi studiile din aceste volume.

În 2003, ca bursier „Ludwig Boltzman“ al Colegiului Noua Europă pentru Studii Avansate, schiţează primele pagini din actua­lele volume, cu un eseu in nuce despre Democraţia ca o religie a Marii Mame,  cuprins în cadrul unui volum în curs de apariţie la Humanitas.

Numit în 1997 ca director al Centrului Cultural de la New York, Coriolan  Babeţi îşi încheie misiunea diplomatică în anul 2002, revenind în ţară.

Unul dintre eseurile sale, The Bertalan Case: The Artistic Experiment as an Exercise and Neurotic Sublimation,este selecţio­nat în antologia Muzeului de Artă Modernă din New York MOMA Anthology  Primary Documents, Sourcebook of Eastern and Central European Art since the 1950s, 2002.

Debutează editorial în 2007, cu Istoria ca arenă a disputei arhetipale, apărut la Curtea Veche Publishing. Se retrage din viaţa publică în 2003. 

Trăieşte la New York şi la Bucureşti.