TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Liber să înveți HE-PEG-LIBESN-13-P-001
Liber să înveți
Vezi
galerie

Liber să înveți

de Peter Gray

Titlu apărut în colecția Parentaj la Herald

Id: #225788

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
De ce eliberarea instinctului de a se juca îi va face pe copiii noștri mai încrezători și mai pregătiți pentru viață
 

Descriere produs

Cercetătorii din ziua de azi au ajuns la o concluzie paradoxală: pentru a crește adulții de mâine confruntați cu o lume în continuă schimbare și provocări uriașe, care deja se prefigurează – cum ar fi crize economice, de mediu, avansul continuu al tehnologiei –, accentul pus astăzi pe performanță, ierarhizare și ascultare necondiționată în educația copiilor nu ne ajută, ba chiar ne încurcă. De fapt, trebuie să le dăm copiilor posibilitatea să își asume propria învățare cât mai liber posibil! Ținând cont de dovezi venite din antropologie, psihologia dezvoltării, psihologie socială și istorie, Gray demonstrează că jocul liber reprezintă principalul mijloc prin care copiii învață. El le oferă oportunitățile cele mai importante pentru a dobândi abilitățile care-i ajută să-și controleze viața, să-și rezolve problemele, să socializeze și să se adapteze cu flexibilitate la tot ce e nou. În plus, instinctul și curiozitatea îi împing pe copii aproape de lumea adulților, învățând ca niște mici oameni de știință tot ceea ce e de știut despre domeniile care îi pasionează, de la muzică și pictură la fizică și matematică, de la construcții la astronomie și la arta culinară.

 

Capacitatea de învățare prin joc a evoluat cu mult timp în urmă, iar aceste instincte operează remarcabil de bine și astăzi, așa cum arată studiile referitoare la școlile alternative administrate democratic, cum este cea de la Sudbury Valley – înființată în 1968, de Daniel Greenberg și un grup de părinți și educatori, și având succes și astăzi. Când copiii își controlează propria educație, învață mai bine, iar acest lucru, cu costuri mai scăzute decât modelul tradițional de școală.

 

O propunere curajoasă și contraintuitivă de eliberare a copiilor noștri din lanțurile ce înăbușă curiozitatea, creativitatea, spiritul ludic și instinctul de cooperare ale educației tradiționale, Liber să înveți ne spune că a sosit vremea să nu ne mai întrebăm ce nu e în regulă cu copiii noștri, ci să ne întrebăm cui îi mai folosește sistemul actual. Ne arată un posibil drum de urmat – atât ca părinți, cât și ca membri ai societății – pentru a le asigura copiilor noștri o viață mai fericită, astfel încât lumea de mâine să nu îi prindă pe picior greșit. Iar secretul este încrederea – nu oarbă, ci bazată, iată, pe dovezi!

extinde
 

Detalii produs

Autor: Peter Gray

Traducător: Iustina Cojocaru

Data apariției: martie 2021

Titlu original: Free to Learn: Why Unleashing the Instinct to Play Will Make Our Children Happier, More Self-Reliant, and Better Prepared for Life

ISBN: 9789731118505

Copertă: Paperback

Număr pagini: 368

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: copilărie, libertate

Peter Gray
Peter Gray
Autor

Peter Gray, considerat expert internațional în domeniul dezvoltării copilului, e...

vezi autor