TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Democrația periferiei 978-606-537-656-4
Democrația periferiei
Vezi
galerie

Democrația periferiei

de Zdzisław Krasnodębski

Id: #432860

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Proiectul democraţiei poloneze, confirmat de majoritatea intelectualilor, devenit dominant după 1989, transpare în sintagma „liberalism polonez”, fiind în deplin acord cu definiţia celor care l-au elaborat. Pentru că este vorba de ceva mai mult decât un simplu program politic, decât unul dintre numeroasele programe politice apărute. Acest proiect a căpătat, pur şi simplu, conturul unei noi „religii politice”, în cadrul căreia principiile şi deciziile politice s-au transformat în reguli morale absolute. Şi tocmai de aceea, proiectul despre care vorbim limitează din capul locului posibilitatea oricărei discuţii, tratându-i pe polemişti drept eretici. Pentru a putea fi formulat, a fost necesar să fie respinsă o altă „religie politică”, şi anume cea care apăruse în cadrul mişcării Solidaritatea. Proiectul liberalismului polonez s-a grefat pe autodistrugerea gândirii politice a vechii opoziţii. Acest proiect şi nu doar controversele personale, circumstanţele exterioare sau manevrele tactice a constituit cauza principală, profundă şi plină de animozităţi a dezintegrării Solidarităţii.

Zdzisław Krasnodębski


***


Teza cărţii lui Zdzisław Krasnodębski este clară: am construit în Polonia un sistem politic şi social care se bazează pe o imagine deformată, de-a dreptul falsă a ceea ce înseamnă „democraţia liberală”. Noi am preluat din practica şi din teoria ţărilor occidentale ceea ce ni s-a părut că ar defini realitatea lor politică şi socială, făcând abstracţie de contextul vieţii lor şi neţinând seama de contextul propriei noastre situaţii sociale, istorice sau spirituale. Rezultatul s-a dovedit mai mult decât negativ. A apărut astfel o democraţie periferică, un fel de copie jalnică a democraţiei ţărilor occidentale, o caricatură a modelului copiat.

Andrzej Szahaj


***


Profesorul de sociologie, Zdzisław Krasnodębski reușește o densă și convingătoare radiografie a schimbărilor politice din spațiul polonez după anul 1989, în urma unor dezbateri și confruntări aprinse, referitoare la democrația liberală în contextul gândirii politice, conturate în cadrul mișcării sindicale „Solidaritatea”. Cartea Democrația periferiei reprezintă un reper informativ și instructiv pentru toate țările postcomuniste, care au străbătut și încă mai străbat calea sinuoasă a tranziției de la ideologia comunistă la democrația de tip occidental.

Constantin Geambașu

extinde
 

Detalii produs

Autor: Zdzisław Krasnodębski

Traducător: Vasile Moga, Constantin Geambaşu

Data apariției: octombrie 2023

ISBN: 978-606-537-656-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 510

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Cetatea de Scaun

Teme: curiozitate, Cultură