TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Etica neuitării HU-MOL-ETICAN-08-P-001
Vezi
galerie

Etica neuitării

de Monica Lovinescu

Id: #201214

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Eseuri politico-istorice
 

Descriere produs

2023, ANUL MONICA LOVINESCU

 

„O spun cu deplină responsabilitate și convingere – în cultura română, Monica Lovinescu a fost cea mai rafinată cunoscătoare, exegetă, analistă a fenomenului comunist. A pledat ca nimeni altcineva pentru demontarea și demistificarea pretențiilor ideologice ale totalitarismului comunist. A surprins legăturile de adâncime, infraraționale, dintre comunismul românesc (și nu numai) și variile încarnări ale fascismului. Când regimul comunist a îmbrățișat temele, fantasmele și obsesiile extremei drepte interbelice, făcându-le ale sale, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au scris pagini magistrale despre geneza a ceea ce, mai târziu, am diagnosticat drept barocul fascisto-comunist.


La un ceas când asistăm la strădanii insidioase de obliterare a conștiinței istorice, găsim în opera Monicăi Lovinescu argumente imbatabile pentru a nu uita.” — VLADIMIR TISMĂNEANU

 

„Pentru a vedea ceea ce aparține, din starea actuală, specificului național (neantului valah) și ce lui «homo sovieticus», ar fi nevoie, pe de o parte, să acordăm prioritate studierii în profunzime a fenomenului comunist, servindu-ne de studiile scrise de-a lungul acestei jumătăți de veac în Occident, iar pe de alta, să comparăm câteva din plăgile, viciile, neajunsurile dezvăluite de brusca detracare, dezmembrare a imperiului comunist. De la formele extreme ale unui naționalism cu miasme de ură, ce otrăvesc atmosfera, până la dificultățile societății civile de a se reconstitui, greutatea de a asuma cu adevărat o răspundere, dificultatea de a despărți adevărul de minciună – toate să fie oare datorate doar balcanismului nostru frenetic?... Ieșirea din insularizarea explicației specific românești, și numai românești, ar servi și la ruinarea celuilalt pol: mioritic, sau de continuă victimizare, ce-ar putea, sumar și familiar, fi rezumat prin «ca la noi, la nimenea».” — MONICA LOVINESCU

extinde
 

Detalii produs

Autor: Monica Lovinescu

Prefaţator: Vladimir Tismăneanu

Data apariției: 2008

ISBN: 978-973-50-7844-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 496

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: comunism, totalitarism

 

Opinii editoriale

„Monica Lovinescu spune lucruri dureroase pentru că le aşază sub lupa acelei etici care le pune în evidenţă trăsături dacă nu odioase, măcar pernicioase. Adică, sub lupa singurei etici valide după care putem judeca trecutul nostru recent şi prezentul nostru continuu. Iar sentimentul anxios pe care l-am mărturisit în primele rînduri vine în momentul în care îmi dau seama că lupa etică a Monicăi Lovinescu nu exacerbează deloc. Monica Lovinescu nu simte enorm, nu vede monstruos.”

Dilema Veche nr. 250, 2 decembrie 2007 - Sever Voinescu

„ Biografia Monicăi Lovinescu este una a secolului. De la tinereţea care ar fi putut fi un preludiu al existentei intr-o Românie fară comunism la încercarea exilului, traseul ei este unul în care se oglindeşte solitudinea şi grandoarea condiţiei umane în veacul tiraniilor.”

Revista 22, 2 decembrie 2008 - Ioan Stanomir

„La un an de la trecerea sa din actualitate în panteonul culturii române, Monica Lovinescu revine în atenţie cu o culegere din scrierile sale intitulată Etica neuitării (antologie şi prefaţă de Vladimir Tismăneanu, Editura Humanitas, Bucureşti, 2008, 492 p.)”

Observatorul Cultural - Ovidiu Pecican
Monica Lovinescu
Monica Lovinescu
Autor

Monica Lovinescu și-a luat licenţa în litere la Universitatea din București. În...

vezi autor
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu
Prefaţator

Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice...

vezi autor