TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
„Plin mi-e sufletul meu de tine, plin” 978-606-17-2187-0
„Plin mi-e sufletul meu de tine, plin”
Vezi
galerie

„Plin mi-e sufletul meu de tine, plin”

de Lucian Blaga

Id: #432457

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Scrisori către Elena Daniello
 

Descriere produs

Ediția de față reproduce 129 de scrisori ale lui Lucian Blaga, repartizate astfel: 101 către Elena Daniello, 24 către familia Manta (Marioara, Viorica și Cornel), 3 către Helene Rodica Daniello, 1 către H. Zambaccian, precum și mai multe însemnări ale Elenei Daniello. Dintre cele 129 de scrisori ale lui Blaga, 107 sunt absolut inedite. La acestea se adaugă patru poezii inedite, dedicate Rodicăi Daniello. (…)

 

Cultura română îi rămâne datoare Elenei Daniello, prin relația ei cu Lucian Blaga, pentru două merite esențiale. Mai întâi, pentru că a revitalizat spiritul creator al lui Blaga, în ultimul deceniu al vieții sale (1950-1961), astfel încât opera sa lirică s-a dublat în comparație cu cea anterioară, dar și opera sa filosofică a avut de câștigat (creatorul și-a închegat acum sistemul filosofic, prin lucrarea Ființa istorică). Leon și Elena Daniello l-au îndemnat și încurajat să traducă Faust, ca să nu mai vorbim de impulsul dat volumelor de aforisme și, mai ales, de romanul Luntrea lui Caron, scris la îndemnul explicit al muzei sale.

 

În al doilea rând, Elena Daniello a copiat, cu o rară devoțiune, unică în cultura noastră, toate scrisorile primite, romanul de mai sus, zeci de poezii și sute de aforisme, în eventualitatea că manuscrisele autorului ar fi fost confiscate de Securitate.

 

Ilie RAD


Au trecut 62 de ani de la stingerea din viață a marelui poet, filosof, dramaturg și romancier, Lucian Blaga. Sunt puțini scriitori care au excelat în aceste patru domenii, dar Blaga face parte dintre ei.

 

Mama i-a supraviețuit cu aproape 50 de ani, dar nu l-a uitat niciodată. Cele peste 100 de scrisori pe care i le trimisese poetul, în decursul a 11 ani, le-a copiat în două caiete, ca să aibă impresia că le mai primește încă o dată. Le-a copiat cu mare exactitate, respectând ortografia și punctuația lui Blaga. Sute de aforisme, dictate de poet, au fost notate de mama în mai multe caiete. La dispariția ei, au rămas în casa noastră o mulțime de documente, pe care poetul i le dăruise mamei. Majoritatea acestor documente le-am donat Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga din Cluj-Napoca, fără să pun nicio condiție și fără să cer niciun cent. Datorită acestei donații, Biblioteca Centrală Universitară (care poartă acum, iată, numele poetului) posedă cea mai mare colecție Blaga, după cea a familiei Blaga. (…) Ceea ce scrie doamna Marta Petreu, în articolul Fondul de manuscrise blagiene din colecția doamnei Elena Daniello, este, în parte, adevărat: Prin moartea doamnei Daniello, care, se știe, a fost ultima inspiratoare a filosofului, tot ce s-a aflat în posesia ei s-a împrăștiat în patru vânturi.

 

Dr. Helene Rodica DANIELLO

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucian Blaga

Ediţie îngrijită de: Ilie Rad, Dr. Helene Rodica Daniello

Prefaţator: Ilie Rad

Data apariției: septembrie 2023

ISBN: 978-606-17-2187-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Casa Cărţii de Ştiinţă

Teme: curiozitate, Cultură

Lucian Blaga
Lucian Blaga
Autor

(Lancrăm-Sebeş, 9 mai 1895-Cluj, 6 mai 1961). Face şcoala primară germană la Seb...

vezi autor
Ilie Rad
Ilie Rad
Ediţie îngrijită de, prefaţator

Ilie Rad (n. 1955, Nandra/Luduş, Mureş) este absolvent al Facultăţii de Filologi...

vezi autor