TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cuceritorii inutilului
Cuceritorii inutilului
Vezi
galerie

Cuceritorii inutilului

de Lionel Terray

Titlu apărut în colecția Hexagon la Polirom

Id: #427830

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Din Alpi în Annapurna
 

Descriere produs

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor. Și totuși, această carte, faimoasă prin unicitatea ei, nu este (doar) despre munți. Este în primul rând o carte despre viață. Pentru autorul ei, alpinismul nu este un hobby, nici o simplă pasiune: este o revoltă, o artă, e libertatea însăși, evadarea dintr-o viață ternă în care fiecare se prostituează – așa cum remarcă el undeva – pentru a-și câștiga mijloacele de trai.

 

Prin cartea sa, Lionel Terray a deschis o nouă pagină în istoria alpinismului, rupând definitiv cu tot ce însemna în vremea sa conformism și competiție politică pentru cucerirea unor noi piscuri. Alpinismul capătă la el noi dimensiuni, devine o aspirație, o provocare, o invitație, o luptă a omului cu sine însuși și cu elementele naturii, o năzuință spre un alt tip de valori sociale – chiar dacă, de multe ori, acestea se dovedesc a fi utopice și marginale.

 

Mă întristau josnicia și vulgaritatea oamenilor, mă apăsa monotonia vieții și visam la o existență mai nobilă, mai liberă, mai generoasă.” Cuceritorii inutilului este testamentul literar și totodată mărturia unei asemenea existențe consumate la confluența cu muntele și cu marile înălțimi.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lionel Terray

Traducător: Corneliu Pleșa

Data apariției: ianuarie 2023

Titlu original: Les conquérants de l'inutile

ISBN: 978-973-46-9280-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 488

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: aventură, curaj, curiozitate, supraviețuire

 

Opinii editoriale

Terray își narează propria viață, ce nu are sens decât prin și pentru alpinism. Contopirea literaturii cu munții e în cazul lui deplină.

Jean-Cristophe Rufin
Lionel Terray
Lionel Terray
Autor

Lionel Terray (1921‑1965): celebru alpinist francez, ghid şi instructor de schi....

vezi autor