TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Istoria corpului uman 978-973-46-9533-1
Istoria corpului uman
Vezi
galerie

Istoria corpului uman

de Daniel E. Lieberman

Titlu apărut în colecția Hexagon la Polirom

Id: #432725

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Evoluție, sănătate și boală
 

Descriere produs

Autorul bestsellerului O istorie naturală a exercițiului fizic


Poate că niciodată în istoria omenirii nu am fost atât de sănătoşi. Trăim mai mult, suntem mai înalţi, iar boli care, mai demult, ne puneau viaţa în pericol pot fi vindecate cu uşurinţă. Totuşi, un val de obezitate, afecţiuni cronice şi infirmităţi cuprinde treptat întreaga lume. De ce se îngraşă oamenii? Cum tratăm şi vindecăm cancerul, bolile de inimă, diabetul şi celelalte maladii care ne vor omorî, cel mai probabil, şi pe noi, şi pe cei dragi?

 

Dintre medicii, pacienţii şi cercetătorii care se preocupă de aceste probleme, puţini se gândesc la pădurile străvechi ale Africii, în care strămoşii noştri au învăţat să meargă în două picioare, au renunţat la alimentaţia bazată exclusiv pe fructe şi au început să vâneze şi să cultive pământul, ceea ce a dus la dobândirea unei rezistenţe fizice deosebite, la dezvoltarea unui creier foarte mare şi la apariţia primelor forme de exprimare artistică. În acelaşi timp însă, aceste schimbări permanente au dat naştere unor condiţii de viaţă la care corpul nostru nu este pe deplin adaptat, ceea ce explică incidenţa tot mai mare a unor boli care ar putea fi prevenite, cum este diabetul de tip 2. Ca să le preîntâmpinăm, ar trebui, printre altele, să ţinem cont de schimbările pe care le-a cunoscut organismul omului de-a lungul timpului.

 

Evoluţia cu cele mai puternice efecte nu este cea biologică, ci evoluţia culturală, procesul prin care se formează şi se transmit mai departe idei şi comportamente noi. Unele dintre aceste comportamente, în special consumul anumitor alimente şi activităţile pe care le efectuăm (sau nu le efectuăm), ne îmbolnăvesc. Dacă dorim să punem capăt acestui cerc vicios, trebuie să învăţăm şi, uneori, chiar să ne silim a adopta o alimentaţie benefică sănătăţii şi să fim mai activi din punct de vedere fizic.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Daniel E. Lieberman

Traducător: Andreea Rosemarie Lutic

Data apariției: octombrie 2023

ISBN: 978-973-46-9533-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 504

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: curiozitate, Cultură

 

Opinii editoriale

„Lieberman ne arată pericolele faptului de a trăi într-o lume modernă, deşi anatomia şi fiziologia noastră sunt din paleolitic.”

Booklist

„Lieberman ne arată pericolele faptului de a trăi într-o lume modernă, deși anatomia și fiziologia noastră sunt din paleolitic.”

Booklist
Daniel E. Lieberman
Daniel E. Lieberman
Autor

Dr. Daniel E. Lieberman este specialist în paleoantropologie la Univer...

vezi autor