TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
O relație asimetrică (Vol. 2)
O relație asimetrică (Vol. 2)
Vezi
galerie

O relație asimetrică (Vol. 2)

de Elena Dragomir

Id: #426891

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
România și piața comună (1957-1989) – Documente
 

Descriere produs

Volumul însoțește și susține documentar monografia cu titlul O relație asimetrică. România și Piața Comună, 1957-1989. Cele peste 150 de surse primare (documente de arhivă și câteva articole din presa vremii) ilustrează evoluția relațiilor dintre România Războiului Rece și Comunitatea Economică Europeană (CEE sau Piața Comună) și propun un alt model de interpretare pentru politica externă a României postbelice – o alternativă la teza tradițională rezumată prin formula „România între Est și Vest”.

 

Cel mai vechi material datează din anul 1950 și exemplifică poziția oficială a României asupra Planului Schuman, așa cum era ea prezentată în presa controlată de partid și de stat. Cel mai recent document a fost elaborat în decembrie 1989 și cuprinde aprecieri ale ambasadei României de la Bruxelles cu privire la relațiile cu Piața Comună, în ajunul prăbușirii regimului comunist.

 

Documentele de arhivă au fost selectate în cea mai mare parte a lor din fondurile Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (AMAE) și într-o mai mică măsură din fondurile Arhivelor Naționale ale României (ANR). Deosebirea se datorează politicii recent instituite de ANR privind îngrădirea accesului cercetătorilor la așa-zisele documente istorice „clasificate”.



Alte titluri pentru ElenaDragomir (autor):
O relație asimetrică (Vol. 1) (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Elena Dragomir

Data apariției: noiembrie 2022

ISBN: 978-606-537-575-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 605

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Cetatea de Scaun

Teme: comunism, curiozitate