TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Particularități ale răspunderii civile delictuale în materia dreptului european al concurenței 978-606-39-1070-8
Vezi
galerie

Particularități ale răspunderii civile delictuale în materia dreptului european al concurenței

de Cristina Butacu

Titlu apărut în colecția Biblioteca de drept civil și drept procesual civil la Universul Juridic

Id: #433451

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Studiu de teorie și jurisprudență
 

Descriere produs

Despre lucrare. Prezenta lucrare nu este doar un nou studiu privind acțiunile în despăgubire întemeiate pe încălcarea normelor de concurență ale TFUE, ci reprezintă o sinteză comprehensivă a particularităților specifice acestor acțiuni, având în vedere competența exclusivă de reglementare a UE în ceea ce privește elementele fundamentale ale răspunderii civile delictuale. Este un instrument necesar, care evidențiază cele mai importante aspecte privind exercițiul dreptului la o compensare efectivă pentru prejudiciul suferit, întemeiat pe principiile dezvoltate pe cale jurisprudențială.

 

Cuprinsul lucrării. Lucrarea, teza de doctorat elaborată sub conducerea prof. univ. dr. Corneliu Birșan, propune o abordare integrată a răspunderii civile delictuale în materia dreptului concurenței al UE, în patru capitole. Deschiderea este asigurată de o prezentare istorică și evolutivă a dreptului concurenței în SUA și în UE, cu evidențierea preocupării inițiale a Uniunii pentru pilonul public, urmată de adoptarea unui cadru legal dedicat pilonului privat, ce conține instrumente eficiente și uniforme în aplicarea efectivă a normelor de concurență (Capitolul I). Partea substanțială a lucrării este dedicată particularităților imprimate elementelor fundamentale ale răspunderii civile delictuale în materie, potrivit noului cadru legal și principiilor statuate în jurisprudența unională. De o amplă prezentare beneficiază condiția faptei prejudiciabile, respectiv practicile anticoncurențiale interzise, element comun pilonului public și pilonului privat, în lumina unei bogate jurisprudențe a instanțelor Uniunii (Capitolul II). În continuare, lucrarea evidențiază aspecte ce țin de modul de aplicare a normelor de drept substanțial în cadrul acțiunilor în despăgubire, precum efectul deciziei de constatare a unei practici anticoncurențiale asupra unei cereri de despăgubire, tipurile de acțiuni, părțile, accesul la probe, protecția informațiilor confidențiale (Capitolul III). Ultima parte a lucrării abordează aspecte de drept internațional privat, protecția drepturilor fundamentale și răspunderea extracontractuală a Uniunii și a statelor membre.

 

Puncte forte. Lucrarea are meritul de a aduce împreună cele mai importante aspecte ale răspunderii extracontractuale pentru încălcarea normelor de concurență ale UE. Experiența unică de peste 26 de ani în autoritatea națională de concurență a autoarei este elocventă pentru calitatea lucrării, ce pune în lumină abordarea corectă a principiilor europene consacrate în materie. Iar limbajul accesibil și bogăția jurisprudenței indicate fac ca noțiunile și cerințele complexe ale domeniului să fie ușor de pătruns.

 

Publicul-țintă. Lucrarea oferă, în primul rând, victimelor practicilor anticoncurențiale interzise de tratat o îndrumare extensivă cu privire la elementele esențiale particulare acțiunilor în despăgubire. De asemenea, lucrarea oferă instanțelor de judecată competente în soluționarea acestor tipuri de acțiuni imaginea particularităților specifice acțiunilor în despăgubire. Din perspectiva trăsăturilor definitorii ale faptei prejudiciabile, lucrarea reprezintă un instrument util și pentru instanțele de control judiciar în materia dreptului concurenței. Nu în ultimul rând, lucrarea se adresează avocaților și studenților care urmăresc o specializare în materie, precum și oricărui profesionist interesat.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Cristina Butacu

Data apariției: noiembrie 2023

ISBN: 978-606-39-1070-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 464

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic