TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Protecția europeană a drepturilor omului HA-BIS-PREADO-18-N-001
Vezi
galerie

Protecția europeană a drepturilor omului

de Bianca Selejan-Guţan

Titlu apărut în colecția Cursuri, seminarii, teste la Hamangiu

Id: #254534

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediția a VI-a, revăzută și adăugită
 

Descriere produs

Protecția europeană a drepturilor omului (întâlnită alteori sub titulatura extinsă Protecția internațională a drepturilor omului sau Dreptul internațional al drepturilor omului) constituie o disciplină de studiu inclusă în programele de licență ale tuturor facultăților de drept din România. Lucrarea de față, Protecția europeană a drepturilor omului, reprezintă, așadar, un curs universitar adresat studenților facultăților de drept, alcătuit conform programei de studiu pentru această materie.

 

  • Prima parte a cărții este dedicată aspectelor introductive privind protecția juridică a drepturilor omului la nivel universal, mai precis sistemului de protecție a drepturilor omului în cadrul Organizației Națiunilor Unite.
  • Partea a II-a analizează instituțiile, principiile și mecanismele care alcătuiesc sistemul european de protecție a drepturilor omului, având ca puncte centrale Convenția europeană a drepturilor omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, bine cunoscută CEDO.
  • Partea a III-a (și cea mai consistentă parte a lucrării) oferă o analiză detaliată a tuturor drepturilor garantate de Convenția europeană a drepturilor omului – începând cu dreptul la viață, dreptul de a nu fi supus torturii și altor tratamente inumane sau degradante și până la dreptul de proprietate, dreptul la educație sau dreptul la alegeri libere și corecte.
  • Partea finală a cărții este dedicată celorlalte sisteme de protecție a drepturilor omului la nivel european – atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

 

Având în vedere bogata jurisprudență a instanțelor europene, îndeosebi jurisprudența CEDO, pe care autoarea o stăpânește temeinic, valorificând-o cu măiestrie – peste 400 de hotărâri CEDO fiind prelucrate, rezumate și integrate în cadrul expunerii – nu ar fi lipsit de temei să considerăm acest curs ca fiind, de fapt, un autentic comentariu pe articole al Convenției Europene a Drepturilor Omului, cel puțin pentru partea în care sunt analizate drepturile garantate de Convenție.

 

Într-o prezentare succintă și bine structurată, această carte oferă o radiografie destul de precisă și adusă la zi a întregului sistem european de protecție a drepturilor omului. O carte de acest fel este de un real ajutor nu doar pentru studenți, ci și pentru profesioniștii dreptului (mai ales avocați și magistrați), dar și pentru publicul larg, adică pentru noi, toți cei care suntem beneficiarii finali ai drepturilor și libertăților garantate prin instrumentele și mecanismele de protecție europene. Ca întotdeauna, primul pas către protecția și apărarea oricărui drept îl reprezintă cunoașterea, înțelegerea și revendicarea lui.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Bianca Selejan-Guţan

Data apariției: martie 2023

ISBN: 978-606-27-2219-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 520

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu

 

Loc în topurile Cartepedia