TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tovarășul de luptă Caragiale NO-ALP-TOVDLC-13-N-001
Tovarășul de luptă Caragiale
Vezi
galerie

Tovarășul de luptă Caragiale

de Alexandru Purcăruş

Id: #259371

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Tovarășul de luptă Caragiale. Aniversarea lui nenea Iancu din 1952

În comunism, scriitorul se afla nemijlocit în serviciul regimului politic. Sensul existenței sale este strâns legat de utilitatea socială pe care o are. Arta doar pentru artă nu poate fi decât un concept decadent, în acest caz. Desigur, autoritățile aveau numeroase modalități de a răsplăti eforturile creatorilor care acceptau să devină instrumente ale statului și ideologiei sale, după cum dispuneau și de capacitatea administrativă de a-i aduce la tăcere pe cei care nu manifestau suficient entuziasm. 
În felul descris mai sus, în slujba puterii s-au înregimentat foarte mulți scriitori celebri din literatura română. Printre ei numărăm pe Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu și mulți alții. Din păcate pentru propaganda oficială a timpului, marii clasici. dispăruseră fizic de ceva timp, astfel că, în cazul lor, nu a mai putut fi vorba decât de o  recuperare. Aceasta s-a făcut treptat, iar în timpul "obsedantului deceniu" a luat forme grotești. 
    Eminescu, Creangă au fost utilizați aproape imediat, deși, în cazul primului, convingerile sale social-politice erau atât de deosebite de cele ale anilor '50, încât pur și simplu scrierile sale de această natură au fost ignorate. Caragiale utilizase însă stilul realist, iar satira l-a făcut acceptabil mult mai ușor.
 
   Marele scriitor, scos complet din contextul epocii sale, a devenit obiectul unei promovări publice agresive, posibilă în vremuri staliniste pentru că decedase de destul de mulți ani și n-ar mai fi putut face o concurență reală clasicilor politici în viață. Ar trebui adăugat aici și faptul că tactica bolșevică însăși impunea retragerea uneori, așa încât, după ce violasera convingerile opiniei publice din România în atâtea privințe, recuperarea unui scriitor ce se bucurase dintotdeauna de o netăgăduită apreciere din partea spectatorilor, impecacabili critici la adresa culturii de inspirație sovietică, a fost o mișcare menită să încerce o mică reconciliere între noii stăpâni și locuitorii țării.
extinde
 

Detalii produs

Autor: Alexandru Purcăruş

Data apariției: ianuarie 2013

ISBN: 978-606-535-577-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 170

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Nomina