TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Rusia
Rusia
Vezi
galerie

Id: #423831

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O scurtă istorie de la Rusia Kieveană până în prezent
 

Descriere produs

Cartea de față redă în mod organizat, cronologic principalele evenimente din istoria Rusiei, de la cea kieveană până la cea actuală, trecând în revistă printre altele, impactul avut de invazia și ocupația mongolă asupra populației și statului în ansamblu, paradoxurile domniei lui Petru cel Mare, perioada Rusiei Kievene de la anul 800-1200, inevitabilitatea Revoluției din 1917, teroarea stalinistă, execuțiile și deportările în masă, politicile „reformiste” ale lui Hrușciov și Brejnev, invazia din Afghanistan, războaiele zonale, reformele lui Gorbaciov, ajungând până la mandatele lui Putin, intervențiile mai recente ale Rusiei în Siria, opoziția lui Navalny, noile relații ale Rusiei cu SUA și UE. Ea urmărește să-i ofere cititorului o relatare cuprinzătoare, clară referitoare la una dintre cele mai importante puteri ale lumii de la începuturile sale până în zilele noastre.

 

Iată ce ne spune autorul chiar de la primele pagini în acest sens: „Mărimea Rusiei creează niște provocări speciale pentru oamenii ce locuiesc aici. Cum poate fi administrat un teritoriu atât de imens și bogățiile sale folosite eficient? Cum pot locuitorii să mențină legătura unii cu ceilalți și să-și dezvolte un simț al identității și niște scopuri comune? Care ar trebui să fie echilibrul între controlul de la centru și deciziile luate la nivel local?

Dimensiunile uriașe ale teritoriului Rusiei au generat niște consecințe strategice importante de-a lungul timpului. În mod paradoxal, această țară imensă e dificil de cucerit dar și de apărat. Inamicii Rusiei au avut întotdeauna bătăi de cap în invadarea și ocuparea ei.(...) Polonezii, turcii, suedezii, francezii, nemții au fost urmăriți de ghinion și nu au reușit s-o cucerească.

 


Conform autorului, multe chestiuni legate de istoria Rusiei continuă totuși să fie motive de aprinse dezbateri istoriografice, mai ales cele din perioada modernă și contemporană.

 

Rusia kieveană, a cărei dezvoltare, politică și mentalitate se răsfrânge și azi asupra istoriei Rusiei contemporane, a fost marcată de un eveniment major, care a însemnat punctul de cotitură al întregii sale evoluții ulterioare și anume adoptarea creștinismului în anul 988. Adoptarea creștinității a adus schimbări importante în sânul statului rus, nu numai de ordin religios, ci și în legislație, politică, educație, cultură, atitudini și mentalități.

 

Ni se spune că „diferențele religioase față de Occident au constituit timp de secole o barieră serioasă și o sursă de suspiciuni și ostilitate între ruși și Occident.

 

Întinzându-se pe o atât de vastă suprafață geografică, Rusia este un melanj de culturi, obiceiuri, atitudini și valori. Este surprinsă influența avută atât de culturile europeană și asiatică, cât și de cea creștină și musulmană. Poziția geografică în Eurasia a Rusiei i-a permis acesteia să fie un punct de răscruce a culturilor și civilizațiilor, o punte între Occident și Răsăritul asiatic, societatea rusă evoluând într-un fel aparte, propriu sieși.

 

Textul, deși e conceput pentru uzul academic, se parcurge cu ușurință și aspectele cele mai importante sunt reținute cu ușurință, pentru că relatările sunt foarte clar, curgător și accesibil scrise, bine ordonate și evidențiate și temele importante sintetizate ireproșabil. Gradul de adresabilitate al cărții este datorită acestor calități ale textului unul larg.

 

Avem de-a face cu o sinteză remarcabilă, fără încărcături și comentarii inutile, cititorul fiind ajutat să înțeleagă cine sunt rușii, cum au evoluat ca societate și mare putere și de ce sunt ei așa cum sunt.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Christopher Ward, John Thompson

Traducător: Mihai-Dan Pavelescu, Cristian Nica

Data apariției: iunie 2022

Titlu original: Russia: A Historical Introduction from Kievan Rus' to the Present

ISBN: 978-973-728-846-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 544

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Meteor Press

Teme: curiozitate, secret

Christopher Ward
Christopher Ward
Autor

Christopher Ward şi-a făcut debutul în presă la vârsta de 17 ani, când a început...

vezi autor