TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Regimul juridic al terenurilor proprietate privată și al terenurilor proprietate publică în contextul legislativ actual (2 Volume) 978-606-39-1267-2
Vezi
galerie

Regimul juridic al terenurilor proprietate privată și al terenurilor proprietate publică în contextul legislativ actual (2 Volume)

de Oliviu Puie

Titlu apărut în colecția Monografii la Universul Juridic

Id: #433233

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Contenciosul special în materia soluționării litigiilor de drept funciar
 

Descriere produs

VOL 1

Volumul I, intitulat „Regimul juridic al terenurilor proprietate privată și al terenurilor proprietate publică în contextul legislativ actual. Contenciosul special în materia soluționării litigiilor de drept funciar”, reprezintă o lucrare complexă și interdisciplinară care analizează într-o manieră logică și sistematică regimul juridic al terenurilor proprietate privată preluate de fostele cooperative agricole de producție și de către stat, în contextul legilor funciare, al noului Cod civil, al noului Cod de procedură civilă și al noului Cod fiscal.

Necesitatea elaborării acestei lucrări are drept fundament evoluția reglementărilor legislative și a practicii judiciare în materie în perioada 2014-2023, în raport cu analiza acestei probleme care a făcut obiectul lucrării „Regimul juridic al terenurilor. Cadastrul și publicitatea imobiliară asupra terenurilor” a autorului, apărută în anul 2014 la Editura Universul Juridic, lucrare care s-a bucurat de un real succes pe piața de carte juridică din România.

Volumul I al lucrării este structurat în 12 titluri, prin care problematica regimului juridic al terenurilor proprietate privată și a litigiilor generate de aplicabilitatea legilor funciare face obiectul unei analize logice și sistematice, fiind analizate detaliat, prin raportare la doctrina și practica judiciară națională, convențională și uniunională în materie, toate etapele care trebuie urmate cronologic de către cei îndreptățiți la reconstituirea și constituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Astfel, acest volum cuprinde o analiză detaliată, complexă și interdisciplinară a regimului juridic al imobilelor proprietate privată, respectiv procedura de reconstituire și constituire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole și asupra terenurilor forestiere, prin raportare la legislația națională, convențională și uniunională în materie.

De asemenea, urmând ordinea logică și sistematică, după desfășurarea procedurii de reconstituire și constituire a dreptului de proprietate privată, este efectuată o analiză complexă a atribuțiilor și competențelor comisiilor locale de fond funciar și a comisiilor județene de fond funciar privitoare la punerea în posesie a persoanelor îndreptățite și la eliberarea titlurilor de proprietate. O analiză amplă este dedicată în acest volum, prin raportare la practica judiciară în materia căilor legale de anulare sau modificare a titlurilor de proprietate emise persoanelor îndreptățite, răspunderii comisiilor locale și județene de fond funciar, hotărârilor judecătorești pronunțate de către instanțele de drept comun și procedurii de executare a acestor hotărâri.

O abordare detaliată este consacrată în acest volum limitărilor aduse în materia exercitării dreptului de proprietate asupra terenurilor proprietate privată și circulației juridice a terenurilor proprietate privată.

Prin modul de concepție și analiză a acestei problematici de mare importanță și actualitate, nutrim speranța că primul volum al lucrării va constitui un instrument indispensabil de lucru atât pentru autoritățile publice cu atribuții în materie, magistrați și alți practicieni ai dreptului, cât și pentru cadrele didactice universitare și studenți.

 

VOL 2

Volumul II al lucrării „Regimul juridic al terenurilor proprietate privată și al terenurilor proprietate publică în contextul legislativ actual. Contenciosul special în materia soluționării litigiilor de drept funciar”, structurat în cinci titluri, analizează în aceeași manieră logică-sistematică, prin raportare la legislație, doctrină, jurisprudență instanțelor naționale, convenționale și uniunale, probleme de mare actualitate din materia regimului juridic al terenurilor.

 

Astfel, acest volum analizează regimul juridic al terenurilor preluate de stat, în baza reglementărilor legale existente până la data de 1 ianuarie 1990, care urmează să fie reconstituite/constituite în favoarea persoanelor fizice sau juridice beneficiare, precum și regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv de către regimul comunist în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, reglementat prin acte normative speciale cu caracter reparatoriu și care devine de mare actualitate și interes în contextul legislativ actual, având în vedere jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

 

O importanță deosebită este acordată în cuprinsul acestui volum problematicii modului de exploatare și administrare a terenurilor agricole și forestiere, a exploatațiilor agricole, a modului de constituire a acestora și a sprijinului acordat de stat sub forma de plăți directe în concordanță cu reglementările Uniunii Europene, lucrarea constituind, astfel, un instrument util și practic de lucru pentru cei care doresc să își constituie exploatății agricole.

 

De asemenea, având în vedere prevederile Codului administrativ și ale unor acte normative speciale, volumul II al lucrării analizează regimul juridic al terenurilor proprietate publică și al terenurilor proprietate privată aparținând statului și unităților administrativ-teritoriale, în contextul noilor reglementări instituite odată cu adoptarea Codului administrativ aprobat prin O.U.G. nr. 57/2019 și a actelor normative speciale care reglementează regimul juridic al terenurilor proprietate publică și al terenurilor proprietate privată aparținând statului și unităților administrativ-teritoriale.

 

Este analizată detaliat în acest volum problema modalităților prin care statul și unitățile administrativ-teritoriale, prin autoritățile lor deliberative, acționează pentru punerea în valoare cu eficiență a terenurilor proprietate publică și a terenurilor proprietate privată aparținând statului și unităților administrativ-teritoriale.

 

Prin modul de concepție și analiză a acestei problematici de mare importanță și actualitate, nutrim speranța că și volumul II al lucrării va constitui un instrument indispensabil de lucru atât pentru autoritățile publice cu atribuții în materie, magistrați și alți practicieni ai dreptului, cât și pentru cadrele didactice universitare și studenți.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Oliviu Puie

Data apariției: noiembrie 2023

ISBN: 978-606-39-1267-2

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 1868

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic

Oliviu Puie
Oliviu Puie
Autor

Experiență profesională: 2016-prezent: Conferențiar universitar doctor în cad...

vezi autor