TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Teorii criminologice 978-606-26-1636-6
Vezi
galerie

Teorii criminologice

de Kajcsa Andreea, Lucreția Dogaru

Titlu apărut în colecția Științe juridice la Pro Universitaria

Id: #427090

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Repere teoretice
 

Descriere produs

Socotind oamenii nu doar ca entități raționale dar și că entități purtătoare de spiritualitate, ale căror idealuri sunt Binele și Frumosul, Adevărul și Dreptatea, va trebui să luăm în considerare diversitatea de valori a fiecăruia, intensitatea trăirilor, consistența speranțelor și a idealurilor lor, dar și contextul în care li se clădește personalitatea. O personalitate, cu profunzimile și complexitățile ei, ce se expune în multiplele raporturi sociale la care și prin care participă, și de al cărei conținut este responsabil deopotrivă individul și societatea, ca instanță ce îl judecă și pe care acesta o poate afecta și tulbura tocmai din lăuntrul ei.

 

Criminologia apare ca o știință născută din nevoia explicării teleologice a crimei și a întregimii autorului acesteia, criminalul. O știință în al cărei plan sunt angajate interogații dintre cele mai diverse: „De ce și pentru ce există crimă?”, „Pentru ce se comite crima?”, „ De ce unii oameni săvârșesc crime iar alții nu?”, „De ce fenomenul criminogen se extinde și se malignizează?” etc. Studiul cauzelor și a scopului criminalității a fost ghidat dintotdeauna de teorie, menită să ofere o lentilă fundamentală pentru înțelegerea, interpretarea și explicarea comportamentelor deviante și criminale. De-a lungul anilor multe teorii au apărut și continuă să fie explorate, individual ori în combinație, cercetătorii criminologi fiind preocupați în a face predicții și a căuta cele mai bune soluții pentru reducerea tipurilor și nivelurilor de criminalitate. Dar, deși numărul teoriilor explicative ale comportamentelor criminale este mare, nici o teorie nu a reușit să identifice toți factorii de risc și să explice pe deplin toate tipurile de criminalitate sau toate variațiile sale.

 

Am încercat în studiul de față să oferim un compendiu de selecții ale celor mai de seamă teoreticieni ai criminologiei, și să acoperim o gamă largă și reprezentativă de teorii criminologice, atât din punct de vedere istoric cât și conceptual.

 

Încredințăm tiparului această carte cu credința că ea îi va obliga la citire pe cei preocupați de natură și efectele devianței și criminalității, fiind importanță pentru toți cei nedumeriți de necazurile pe care delincvența și criminalitatea le provoacă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Kajcsa Andreea, Lucreția Dogaru

Data apariției: noiembrie 2022

ISBN: 978-606-26-1636-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 234

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Pro Universitaria

Teme: anchetă, moarte, societate

 

Loc în topurile Cartepedia

Kajcsa Andreea
Kajcsa Andreea
Autor

Kajcsa Andreea este lector universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ş...

vezi autor
Lucreția Dogaru
Lucreția Dogaru
Autor

Lucreția Dogaru este profesor universitar dr. Universitatea de Medicină, Farmaci...

vezi autor