TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Turneul celor cinci națiuni FR-ANZ-TURCCN-17-N-001
Turneul celor cinci națiuni
Vezi
galerie

Turneul celor cinci națiuni

de Andrei Zbîrnea

Id: #252267

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

"Andrei Zbîrnea și-a găsit material poetic din forme urbane de escapism, alimentate cu o pasiune adictivă. Game-boarduri, rezumatele meciurilor de tenis, mersul rutinant la Ikea sau decupajele din serialele ritualice compun peisajul auster al acestor poeme. E printre puținii la care austeritatea e ludică și ludicul auster. Aici, trauma face loc dependenței compensatorii de informație, iar pericolul alternează cu surogatul de liniște, pe care îl poate furniza participarea, voyeuristică aproape, la marile jocuri. Și decupajele lui se joacă, la limită, cu resemnificarea. A vidului și a expresiei. Un joc riscant, unicul pe care Andrei Zbîrnea îl poate face al lui." (Alina Purcaru)
extinde
 

Detalii produs

Autor: Andrei Zbîrnea

Data apariției: noiembrie 2017

ISBN: 978-606-94285-7-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 1

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Fractalia

 
Toate categoriile:
Cărți Ficțiune >> Cărți de Poezii
 

Opinii editoriale

Deja exersat de vreo două volume încoace în radiografii contemporane, Andrei Zbîrnea își perfecționează acum incizia socială prin prelucrarea metaforei sportive. Dincolo de tectonica globalizării, înregistrată alert, once more with feeling – Lars Saabye Christensen, „revoltele din parcurile eoliene“, Ikea, prospectul „societăților postindustriale“, „producătorii de medicamente“, Brexit, „mcdonaldizarea societății“, „reinventarea vini­lurilor în secolul XXI“, „protestele online“ și „expansiunea rețelei instagram“ etc. –, „RMN“‑ul ce rezultă de aici trădează, discret, e drept, convulsia interioară. „Contaminate“ definitiv de hipertehnicizarea și mecanizarea din jur, poemele o topesc, însă, fără ezitare, în „denunțul“ fragmentar al exteriorului, sub forma unor reportaje pe cît de autiste, pe atît de fervente în microscopia lor.

 

 

Andreea Pop

Nu sînt un mare sportiv. La rezistență eram un dezastru, prin liceu. Mai cîștigam ceva la viteză și la săritura în groapa cu nisip. Dar cînd e vorba despre poezie, devin atent. Andrei Zbîrnea m-a făcut atent. La text. După ce treci peste trimiterile sportive, pe care le pricepi cum poți, rămîn spațiile pe care, ca cititor, ești obligat să le completezi. Despre asta e vorba, pînă la urmă. Andrei Zbîrnea știe să deschidă un traseu care trebuie dus pînă la capăt. Ca cititor, ai libertatea de a parcurge traseul după bunul plac, chiar dacă ești mai reticent la mișcare. Te așteaptă surprize, construcții culturale care duc mai departe decît te-ai aștepta. E punctul din care ana­liza nu mai are rost. Rămîne plăcerea lecturii, mai ales dacă nu știi de unde pîndește lunetistul.

Radu Andriescu

Andrei, nu mă pricep la rugby și nici nu urmăresc fenomenul, dar sînt, în schimb, la curent cu poezia și fotbalul. Turneul celor cinci națiuni, așa cum ți l-ai imaginat tu în versuri, m-a surprins nu doar ca înverșunat cititor și critic, dar mai ales ca microbist înfocat și suporter (ce-i drept pasiv) al tenisului. Ești subtil, ești cinic, ești zgîrcit (economicos în exprimare), ești ironic, ești arbitru imparțial (deși îți mai scapă pe ici, colo – oricît de mult încerci să îți reprimi – cîte un vers admirativ pentru Klopp și Borussia Dortmund), ești lunetist la biatlon (vai de cei care îți intră în raza puștii!). Te invidiez pentru felul în care poți scrie poezie despre aproape orice. Cu acest volum, ai servit un match point decisiv poeziei tinere românești în veșnică reconstrucție. Aștept și un poem despre primul trofeu cucerit de BVB după cinci ani.

Cu drag și colegialitate borussiană,

Andrei MOCUȚA

(scrisoare inclusă în volum)

Andrei Mocuța
Andrei Zbîrnea
Andrei Zbîrnea
Autor

Andrei Zbîrnea (n.1986) este absolvent al Masterului de Probaţiune din cadrul Fa...

vezi autor