TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Școala nevestelor • Robert • Geneviève
Școala nevestelor • Robert • Geneviève
Vezi
galerie

Școala nevestelor • Robert • Geneviève

de André Gide

Id: #429886

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Școala nevestelor (titlul este împrumutat cu bună-știință de la Molière), Robert și Geneviève sunt trei microromane indisolubil legate, în care „autorii” lor – Éveline, Robert, soțul ei, și fiica lor Geneviève –, scot la lumină cu sinceritate (poate mai puțin Robert, tratat drept personaj negativ) jocurile din culisele unei căsnicii tipic burgheze și, în acest context, evoluția previzibilă spre idei feministe a adolescentei familiei.
 
Dacă Școala nevestelor și Robert doar sugerează consecințele acestui mod de viață, Geneviève va pune în discuție statutul femeii într-o societate care o reduce la sexualitatea ei, la condiția ei biologică și la funcția reproductivă. „Marele roman feminist” al lui Gide devine un manifest feminist extremist, cu tot ce decurge de aici, un strigăt disperat de libertate.
extinde
 

Detalii produs

Autor: André Gide

Traducător: Mădălina Ghiu

Data apariției: mai 2023

ISBN: 978-606-023-473-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 238

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Tracus Arte

 

Opinii editoriale

Dramele lui Gide sunt cele ale unor personaje care, în mod diferit prizoniere, au nevoie de o bună imagine de sine, dar o pot obține exact în sânul libertății pe care nu o au.

René Schwob

„Școala nevestelor va arăta, îmi închipui, și mai puțină prietenie pentru sexul în legătură cu care autorul, fără a-l numi sexul urât, are obiceiul de a-și pune în practică simțul critic și caustic.

Albert Thibaudet

Aceste două mici romane Școala nevestelor și Robert, printre operele de ficțiune publicate recent, sunt două cărți pe care le poți «adora»: prin grija compoziției lor, prin forma lor, ele îi aduc cititorului obosit și exasperat, care visează să-și «ardă» biblioteca, o odihnă veselă în siguranță.

Leon-Pierre Quint

Principiile lui André Gide vor fi poate considerate prea pur negative, dar el nu și le-a modificat de douăzeci și doi de ani. Acest prieten al schimbării dă dovadă de un spirit de continuitate cu totul excepțional. Probabil pentru că a rămas tânăr. Poate că originile sale normande explică instinctele sale nomade. Mai mult decât atât, în ultimii ani, s-a insistat atât de mult asupra necesității respectării regulilor, încât nu este rău ca teza contrară să aibă parte de niște apărători. Adevărul impune diverse aspecte, dintre care niciunul nu ar trebui sacrificat. André Gide contribuie util, prin aportul său, la echilibrul dintre literatură și spiritul public.”

Paul Souday