TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Taxele judiciare de timbru UJ-000-TJDTAT-18-N-001
Vezi
galerie

Taxele judiciare de timbru

de Adriana Pena

Titlu apărut în colecția Practică judiciară la Universul Juridic

Id: #259926

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Constituția nu prevede gratuitatea justiției. În aceste condiții, legiuitorul este liber să stabilească, pentru judecarea unor categorii de cauze, taxe judiciare de timbru, acoperind pe această cale o parte din cheltuielile efectuate pentru funcționarea serviciului public al justiției, obligație impusă de altfel prin art. 56 alin. (1) din Legea fundamentală.

 

Astfel, acțiunile și cererile introduse la instanțele judecătorești de către justițiabili sunt guvernate de principiul universalității obligației de plată a taxelor judiciare de timbru, scutirea de la plată fiind o excepție ce trebuie expres prevăzută de lege.

 

Întrucât plata taxei judiciare de timbru este o condiție impusă de lege pentru începerea procesului, obligația de plată anticipată a acestei taxe este justificată, ca și sancțiunea anulării acțiunii sau a cererii, în caz de neplată.

 

Lucrarea de față tratează problematica taxelor judiciare de timbru așa cum este abordată în practica judecătorească, cuprinzând decizii relevante pentru acest domeniu.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Adriana Pena

Data apariției: noiembrie 2018

ISBN: 978-606-39-1161-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 198

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic

Adriana Pena
Adriana Pena
Autor

Adriana Pena Educație și formare: studii universitare de licență, Facultatea...

vezi autor