TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dramaturgia (Vol. 3) 978-606-26-1764-6
Vezi
galerie

Dramaturgia (Vol. 3)

de Mariana Badea

Id: #434904

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Al treilea volum din trilogia LITERATURA ROMÂNĂ PENTRU ELEVI, semnată de doamna prof. Mariana Badea, este cel de DRAMATURGIE, care este structurat în două părți:

  • Partea I cuprinde eseuri structurate ale operelor dramatice, organizate pe speciile literare ale dramaturgiei: tragedia, drama, comedia.
  • Partea a doua este alcătuită din eseuri structurate al căror conținut ilustrează relația dintre două personaje, o abordare inedită și unică a dramaturgiei.

Cartea debutează cu Accepțiile genului dramatic și ale spectacolului teatral, după care speciile tipice ale dramaturgiei încep cu TRAGEDIA ANTICĂ GREACĂ și TRAGEDIA din literatura română. DRAMA ROMÂNEASCĂ include dramaturgii din elita literaturii române și o varietate de teme care definesc specificul fiecărei piese: DRAMA ISTORICĂ din perioada pașoptistă este reflectată prin eseuri specifice despre domnia conducătorilor care au stat pe tronul Moldovei și al Țării Românești; DRAMA DE IDEI și DRAMA PSIHOLOGICĂ fac obiectul altor eseuri, în care se explică detaliat conceptele estetice specifice și se evidențiază temele și motivele literare adecvate concepției fiecărui dramaturg; DRAMA EXPRESIONISTĂ, TEATRUL ABSURD și DRAMA PARABOLĂ constituie o mare izbândă a literaturii române și reprezintă un vârf al dramaturgiei românești, analizate și argumentate în acest volum. Evoluția COMEDIEI demonstrează că specia s-a perfecționat de la primele piese scrise în perioada pașoptistă, desăvârșindu-se în creațiile dramaturgilor care au excelat în varietatea comicului. Personajele memorabile, construite cu ironie și sarcasm, sunt nemuritoare prin replicile de un comic irezistibil.


Volumul mai cuprinde – în premieră pentru literatura școlară – eseuri inedite intitulate RELAȚIA DINTRE DOUĂ PERSONAJE, atât în drame, cât și în comedii. STILUL este accesibil elevilor, explicativ și ilustrativ, astfel încât să înțeleagă esența, conținutul și particularitățile situațiilor și ale personajelor comice și să poată reda – oral sau scris – o analiză pertinentă și corectă a subiectului oricărei opere, în conformitate cu baremele subiectelor din cadrul examenelor.



Alte titluri pentru MarianaBadea (autor):
Limba și literatura română pentru elevii de liceu Clasa a XI-a (2014) ,
Limba și literatura română. Opere literare. Compuneri argumentative pentru clasele VII-VIII (2022) ,
Limba și literatura română. Clasa a X-a (2022) ,
Limba Română - gramatica pentru elevi (Gramatică actualizată) (2022) ,
Teste grilă. Teste complexe. Limba română. Admitere învățământ superior (2021) ,
Relația dintre două personaje. Bacalaureat. Paralele literare (2021) ,
Limbă și comunicare. Teste explicative și aplicative - Clasele V-VI (2022) ,
Limba și literatura română. Manuale alternative - Clasa a XI-a (2022) ,
Exerciții de gramatică actulizată. Explicate și rezolvate pentru elevi. DOOM-3 (2022) ,
Limba și literatura română pentru elevii de liceu. Bacalaureat (2023) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Mariana Badea

Data apariției: martie 2024

ISBN: 978-606-26-1764-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 338

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Pro Universitaria