TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Raymond Chandler
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Raymond Thornton Chandler (1888 - 1959) este văzut drept întemeietorul romanului polițist modern american, protagonistul său Philip Marlowe astăzi considerat sinonim cu termenul "detectiv particular".

Chandler s-a născut în Chicago, Illinois, în 1888. Abandonat de tatăl său, s-a mutat împreună cu mama în Marea Britanie în 1900, fiind întreținuți de un unchi. A studiat la Dulwich College în Londra, în același loc unde învățaseră P.G. Wodehouse și C. S. Forester. A urmat sproadic cursuri la universitate, alegând să-și petreacă timpul între Paris și München.

La vârsta de patruzeci și cinci de ani și la îndemnul soției sale, se dedică scrisului, abordând genul pulp. Prima sa povestire, Blackmailers Don't Shoot, va fi publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask (unde a publicat și Dashiell Hammett), în 1933. Iar primul său roman, The Big Sleep (Somnul de veci), va apărea în 1939, aducându-i un succes ce îl va propulsa ca scenarist la Hollywood.

Cartea Somnul de veci este ecranizată în 1946, filmul fiind regizat de Howard Hawks și avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart și Lauren Bacall. Colaborează cu Billy Wilder la scenariul filmului Double Indemnity (1944) și la Strangers on a Train (1951) regizat de Alfred Hitchcock. Deși nu era un autor prolific (între 1933 și 1939 a scris doar nouăsprezece povestiri), Chandler a încercat în permanență să depășească limitele genului pulp.

Eforturile sale au fost recunoscute: în 1946 a primit Premiul Edgar pentru scenariu, iar în 1954 același premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman.

Se stinge din viață la 26 martie 1959.