TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Poonja Hariwansh Lal

Poonja se defineşte pe sine ca "Acela". Este un sfânt, un Maestru, un Guru (deşi spune că nu este nimic din toate acestea). El ne conduce spre final, spre sfârşitul milioanelor de ani de căutari şi suferinţe. Mesajul sau Iluminarea este aici şi acum! Cu toţii suntem iluminaţi, dar nu sţim acest lucru. Încătuşarea este doar un concept, spune el. Nu este reală. Ne putem trezi din acest vis, din iluzia vieţii şi a lumii, chiar în această clipă. Nu este nevoie să amânăm, tot ce este necesar este dorinţa de eliberare şi un moment de tăcere. O singură clipă între două gânduri, între două respiraţii. Nu este nevoie de meditaţie sau de practică. Nimic de învăţat, nimic de făcut. Nimic de atins, de obţinut sau înţeles. Doar tăcere. Nu avem de făcut nimic, doar să fiinţăm - fără nici un gând, fără nici o dorinţă, fără nici un ataşament şi fără nici o aşteptare.

Realizarea poate apărea prin căutare în interior. Întrebarea "Cine sunt eu?" este cheia cu ajutorul căreia poţi fi în aici şi acum. Întrebarea atacă chiar rădăcina minţii. De fapt, depăşeşte mintea complet şi ne dezvăluie ceea ce suntem cu adevărat.

Dacă nu suntem acest sac de oase, sânge şi carne, dacă nu suntem simţurile, mintea, care este doar o grămadă de gânduri, idei şi noţiuni - atunci cine sau ce suntem? Ceea ce suntem cu adevărat nu poate fi descris şi nici experimentat. Poate fi doar realizat, deoarece totul este dincolo de minte, iar cuvintele nu pot descrie starea aceea. Ceea ce suntem este infinit, în afara timpului. Îi putem spune conştiintă, spaţiu, iubire, tăcere sau, mai degrabă, ceea ce este dincolo de tăcere. Noi suntem Unul, noi suntem Dumnezeu, noi suntem Vacuitatea. Vacuitatea totală. Nici un nume, nici o formă. O minunăţie totală şi un mister nebănuit.

Poonja are acum optzeci şi trei de ani şi este probabil cel mai fericit om de pe planetă. Fericirea sa este contagioasă, copleşitoare. Are un simţ al umorului foarte spontan, direct şi plin de prospeţime. Fiecare satsang este întotdeauna o ocazie în care poţi râde cu lacrimi. El nu condamnă niciodată nimic, nu critică şi nu judecă pe nimeni. Ego-ul şi mintea i s-au dizolvat. Ceea ce este exprimat prin el este claritatea Inimii sale, care este Adevărul. Are puterea de a vedea direct esenţa, Inima, nu forma şi numele celui care se află în faţa sa. Fiind un adevărat înţelept, cuvintele şi faptele sale uneori surprind şi pun în încurcătura, dar fluxul timpului îi va demonstra şi justifica grandoarea înţelepciunii sale. Este minunat, neascultător, plin de energie şi foarte amuzant, doar fiind el însuşi. În satsang cu Poonja ne reîntoarcem acasă, în acum-ul care a fost veşnic adevăratul nostru camin. (Extras din articolul lui Shanti Devi)

 Carţi apărute:

Wake Up and Roar: Satsang with H. W. L. Poonja

The Fire of Freedom: Satsang with Papaji de David Godman

Papaji Interviews & Reflections, 1992.

Papaji: Interviews (A collection of Interviews with Poonja) de David Godman, 1993