TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
E-un rege nebun în Danemarca HF-DAF-EURNND-17-N-001
Vezi
galerie

E-un rege nebun în Danemarca

de Dario Fo

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #250183

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
După o idee a lui Jacopo Fo
 

Descriere produs

În romanul publicat cu un an înainte de a se stinge din viață, E-un rege nebun în Danemarca (parafrază a unei celebre replici din Hamlet), Dario Fo reînvie zbuciumata epocă de la sfârșitul seco­lului al XVIII-lea, explorând povestea controversatului rege Christian VII și a soției sale Caroline Mathilde, o istorie dramatică de iubire, infidelitate și nebunie.

 

Din cronici de epocă și jurnale secrete, Dario Fo recompune atmosfera strălucitoare de la Curtea regală a Danemarcei în secolul galant, reținând deopotrivă intrigile amoroase și de palat ce roiesc în jurul lui Christian VII. Facem astfel cunoștință, rând pe rând, inclusiv prin portretele desenate de autor, cu regina Caroline Mathilde, sora regelui George III al Angliei, cu „Băbătia” – regina-mamă și mama vitregă a regelui–, cu medicul iluminist german Johann Struensee, cu întreaga protipendadă a Curții, plină de nobili retrograzi, dar și de figuri de reformatori, și, în sfârșit, cu fiul regelui Christian, Frederik V.

 

În spatele acestui somptuos alai, se fac simțite însă adâncile frământări ale unei lumi pornite să redefinească „contractul social”, sub înrâurirea ideilor iluministe. Iar, deasupra tuturor, Christian VII se dove­dește un rege clarvăzător, înfăptuind, în preajma sângeroasei Revoluții Franceze, propria sa „revoluție”, fără vărsarea unui strop de sânge: interzice tortura, abolește legarea de glie și privilegiile castei nobiliare, ba chiar instituie libertatea presei. Fiindcă, așa cum spune Dario Fo, „a fi nebun nu este neapărat un rău, ba uneori nebunii se dovedesc mai buni”.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dario Fo

Traducător: Vlad Russo

Data apariției: octombrie 2017

ISBN: 978-606-779-236-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 176

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: conflict, Monarhie

 

Din blogul Cartepedia

Mihai Pricopoaia Mihai Pricopoaia

,,Dario Fo, cu un talent desăvârșit și cu ajutorul documentelor epocii, recreează perioda tulbure a domniei regelui Christian al VI-lea al Danemarcei. Folosind vocile acestuia, a soției lui, Caroline-Ma......“

citește mai mult