TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg PO-KAI-NCPDMI-17-N-001
Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg
Vezi
galerie

Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg

de Kazuo Ishiguro

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #250275

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul Nobel pentru Literatură 2017

Cinci poveşti fascinante despre muzică, iubire şi melancolie

Relatate la persoană întâi, cu delicateţea şi simplitatea muzicală specifice lui Ishiguro, aceste cinci istorii personale, amuzante şi mustind de o tristeţe duioasă, explorează într-o manieră neaşteptată câteva dintre temele predilecte ale autorului: dragosteamuzică, trecerea timpului şi, legată de aceasta, celebritatea. Visători, îndrăgostiţi, stele pe punctul de a apune sau a se ridica pe firmament, toate aceste personaje, aflate într-un moment de cotitură al vieţii lor, devin interpreţii unui concert în care fiecare voce şi fiecare instrument ating o notă umană cât se poate de autentică şi de răvăşitoare. Fie şi pentru o singură clipă, muzica uneşte sufletele, reaprinde scânteia dragostei, alină disperarea, preschimbând-o în melancolie şi făcând-o astfel suportabilă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Kazuo Ishiguro

Traducător: Vali Florescu

Data apariției: octombrie 2017

Titlu original: Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall

ISBN: 978-973-46-7126-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 304

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Când știi că prozatorul nostru e născut în Japonia, dar de mic copil a trăit în Marea Britanie, ai despre el o imagine care îți va fi rău de tot contrazisă de cele cinci proze scurte pe care le poți c......“

citește mai mult
Dan Andrei Rareș Dan Andrei Rareș

,, Cărţi în care asculţi muzică, melodii care construiesc poveşti despre obsesii, refrenul acela pe care nu ţi-l poti scoate din cap şi pe care îl regăseşti în fiecare pagină. ...“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

"Interesant e ca scriitura lui Ishiguro – potolita si raspicata, mult prea aferata cu epicul pentru a mai cauta si zorzon – nu tine deloc sa vrajeasca „muzical”. Dupa cum nici personajele sale nu folosesc melancolia de fond pentru a baleta languros. Miscarea scenica aduce aici, mai degraba, cu un aerobic existential. Are fibra supla si nerv, chiar si pe ritmul de jazz nocturn al lui Sarah Vaughan. Iar treapta aceea din recuzita „aerobica”, pe care trebuie sa tot topai urcind si coborind, e transformata – prin finalurile deschise ale povestirilor – intr-o scara oricit de spiralata si de ametitoare vrei."

24 septembrie 2009, Dilema veche

"In Nocturne, arta lui Ishiguro face un pas hotarit inainte: acum, nu doar muzica il preocupa pe autor, si nici macar doar semnificatiile acesteia, ci mai cu seama ceea ce se gaseste dincolo de ele. Si, la o privire atenta, dincolo de toate e momentul de trecere dintre virsta matura si senectute, protagonistii povestirilor din acest volum incercind in zadar sa repuna lucrurile in ordine: totul va continua sa se destrame – casnicia, presupusul talent, preocuparile artistice, viața insasi. Iar dincolo de toate intimplarile prin care trec protagonistii din Nocturne, Kazuo Ishiguro pare a spune ca sintem, cu totii, suma propriilor alegeri. Dar si ca, din nefericire, intr-o epoca asa cum e cea pe care o traim, aceste alegeri sint, cel mai adesea, determinate de factori exteriori, de o brutala si cinica societate de consum, in ale carei asa-zise valori nu crede nimeni, dar, totusi, pe care nimeni nu le poate contrazice. Ci, eventual, submina, asa cum procedeaza si personajele din acest volum – cel mai adesea, prin intermediul muzicii, singura alinare in mijlocul unei lumi dezlantuite, cea care poate reuni oamenii, dar care, uneori, subliniaza cel mai clar si prapastia dintre ei."

11 martie 2011, Observator cultural, nr 566 - Rodica Grigore

"Muzica nu poate decit sa aminteasca, atunci cind totul in jur este strivit de banal si de sentimentul ratarii, ca mai exista si scurte, inefabile momente de frumusete – acesta pare a fi mesajul cartii lui Ishiguro, care lasa a se citi, astfel, dincolo de tonalitatea de melancolie ce strabate intregul volum, de crepusculul in care se sting usor, insesizabil si discret, de parca nici nu ar fi existat, marile visuri, una dintre cele mai frumoase declaratii facute muzicii."

1 octombrie 2009, Observator cultural - Silvia Dumitrache

"Arta, pericolele ei, durerile pe care ti le provoaca, cele citeva bucurii pe care ti le ofera sint teme pe care Ishiguro le sondeaza in profunzime in aceasta carte... perfecta.” 

Frank Kermode, London Review of Books

"Nu e deloc de mirare ca un prozator atit de profund, atit de bine echipat pentru a surprinde cele mai contradictorii sentimente, este indragostit de muzica.” 

Evening Standard

"Am putea evoca influenta lui Somerset Muagham in acest volum... Insa Ishiguro, un maestru al prozei, poate fi foarte greu derivat din alt scriitor. Nu se stie cum, insa reuseste mereu sa spuna ceva esential despre afacerea asta incurcata care e viata.” 

The Irish Times
Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro
Autor

Kazuo Ishiguro s-a născut la Nagasaki în 1954 şi a imigrat în Marea Britanie în...

vezi autor