TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Alteță regală HF-THM-ALTE0R-16-N-001
Vezi
galerie

Alteță regală

de Thomas Mann

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #246679

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Scris între anii 1905 și 1909, Alteţă regală poate fi citit în mai multe chei: dincolo de meandrele unei istorii de iubire se află un bildungsroman în care, privită fie cu ironie, fie cu umor, natura umană își dezvăluie cele mai ascunse sentimente, iar ideile sociale, politice și, implicit, estetice ale autorului capătă o formă recognoscibilă. Romanul a fost ecranizat în 1953, în regia lui Harald Braun.

 

Thomas Mann construieşte un decor de operetă pentru ceea ce el însuși a numit „o comedie în formă de roman”: familia Grimmberg domneşte peste un ducat cu un milion de locuitori, pierdut între păduri, supus unor „stări de fapt îngrijorătoare”, căci finanţele se află într-un declin perpetuu, castelele se degradează văzând cu ochii, iar bărbaţii de stat nu cad de acord asupra măsurilor ce-ar trebui luate. Tocmai atunci când toată lumea este cuprinsă de deznădejde, marea ducesă Dorothea dă naştere unui al doilea prinţ, Klaus Heinrich, care are „o mână sfrijită”. Din acest punct, romanul se desparte în ramificaţii alegorice, ce oferă considerații despre identitate, educaţie, societate. Fericirea lui Klaus Heinrich va deveni, în aceeaşi măsură, şi o fericire obştească, căci el își va găsi marea dragoste şi va împlini profeţia sub semnul căreia i-a fost pusă venirea pe lume.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Thomas Mann

Traducător: Mihail Isbăşescu

Data apariției: noiembrie 2016

ISBN: 978-606-779-049-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 376

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: societate, umor, Monarhie

 

Opinii editoriale

„În romanul Alteţă regală, publicat în 1909, al cărui realism disimulează o poveste simbolică, Thomas Mann reconciliază viaţa unui artist cu cea a unui om de acţiune şi oferă un motto acestui ideal uman: «augustitate şi iubire».”

Din discursul rostit de Fredrik Böök la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru literatură, în 10 decembrie 1929

„Alteţă regală este considerată una dintre cărţile mai simple ale lui Mann, o lectură deosebit de agreabilă, cu final fericit, în stilul romanelor de dragoste. Şi totuşi, de sub această aparenţă musteşte o operă complexă, multifaţetată, care ne vorbeşte, cu umor nuanțat, despre comportamentul uman şi nevoia individuală de iubire şi compasiune, ca şi despre responsabilitatea socială, şi la nivel simbolic, despre artist şi arta lui – cu alte cuvinte, despre Mann însuşi.”

Hannelore Mundt
Thomas Mann
Thomas Mann
Autor

Laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1929, Thomas Mann este privit dr...

vezi autor