TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ulise
Ulise
Vezi
galerie

Ulise

de James Joyce

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #428196

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Cele mai frumoase cuvinte despre marele roman joycean le-a spus, probabil, celălalt protagonist de superclasă al prozei anglo-saxone din secolul XX, William Faulkner: «De Ulise trebuie să te apropii aşa cum se apropie predicatorul baptist analfabet de Vechiul Testament: cu credinţă». Şi, desigur, cu o răbdare şi o atenţie avertizate că vor fi subminate de fiecare cuvânt şi de fiecare frază. Pentru că puţine cărţi sunt mai fascinante şi mai geloase pe propria lor existenţă, pe cât de improbabilă, pe atât de strălucitoare, decât Ulise. James Joyce a propus un portret al omului şi al istoriei sub specie aeternitatis, de la întruchipările nobile, înălţătoare, până la cele abjecte şi repugnante. Deasupra lor, dominând o galerie de umbre pline de energie, sublime şi groteşti totodată, omul absolut, chintesenţă a banalităţii şi fatalului plictis existenţial. Ulise cartografiază, aproape maniacal, o lume (cea a oraşului Dublin şi a Irlandei) şi plonjează în adâncimile insondabile ale conştiinţei personajelor în care palpită, liric şi melancolic, extravagant şi fremătător, eternul omenescprea omenesc: Leopold Bloom, Molly Bloom şi Stephen Dedalus.


Lectura acestei cărţi de inspiraţie odiseică este o frisonantă escapadă livrescă la capătul căreia devenim nu doar contemporanii unui Homer postmodern, ci înainte-mergătorii unui alt fel – ingenios, capricios şi dezinvolt-implicat – de a privi lumea, literatura şi pe noi înşine. Joyce surprinde momentul prăbuşirii miturilor culturale, al căror punct culminant a fost supraomul nietzschean, readucându-ne cu picioarele pe solul tern – dar atât de fascinant – al conştiinţei fiecăruia dintre noi. Cine face efortul de a citi Ulise dobândeşte dreptul la o viaţă suplimentară, de desfătări literare paradiziace la capătul unei colosale aventuri iniţiatice. Traducerea lui Rareş Moldovan este un minunat ghid pentru a descoperi cele de mai sus.” – Mircea Mihăieş

extinde
 

Detalii produs

Autor: James Joyce

Ediţie îngrijită de: Rareş Moldovan, Erika Mihálycsa

Traducător: Rareş Moldovan

Data apariției: februarie 2023

Titlu original: Ulysses

ISBN: 978-973-46-9246-0

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 816

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: mitologie

 

Opinii editoriale

Ulise este fără îndoială o operă de artă divină şi va dăinui în ciuda nulităţilor din universităţi, care o transformă într-o colecţie de simboluri sau de mituri greceşti.

Vladimir Nabokov

Mă gândesc mereu la Joyce, îl port cu mine peste tot.

Salman Rushdie

De ce nu scrii şi tu cărţi pe care să le poată citi lumea?

Nora Joyce, scrisoare către James Joyce
James Joyce
James Joyce
Autor

James Augustine Aloysius Joyce s-a născut la Dublin pe 2 februarie 1882. Educat...

vezi autor