TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Elena HO-DIB-ELENA0-17-N-001
Elena
Vezi
galerie

Id: #263598

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Elena — Roman de Dimitrie Bolintineanu, apărut cu subtitlul „roman original de datine politic-filosofic" la București, în 1862.

    Cu o schemă epică vădit influențată de Balzac (Le Lys dans la vallée e, de altfel, lectură preferată a eroinei principale), Elena este povestea unei iubiri imposibile, nu din cauza piedicilor exterioare - societatea românească de la mijlocul veacului trecui se arată destul de permisivă sub acest aspect, până la a pune pe gânduri autoritățile laice și ecleziastice - ci din pricina unei cenzuri interioare a femeii. Știindu-se soție și mama, eroina nu poate acceptă să-și încalce îndatoririle, deși soțul, prin egoismul, materialismul, inferioritatea intelectuală și lipsa de sentiment, nu e demn de a stârni atâtea scrupule.

    Sucomband în cele din urmă tentației, Elena va plăti scump puținele clipe de fericire. Fiindcă mustrările de conștiința o îmbolnăvesc (suntem într-o epoca în care, în realitate că și în literatură, ftizia sancționează sau rezolva multe dileme sufletești) și o duc la moarte.

     În ciuda mizei principale, care e de natură psihologică, părțile cele mai reușite ale romanului sunt cele de observație socială: viață la o moșie în perioada imediat următoare Unirii Principatelor, confruntarea opiniilor politice progresiste cu cele retrograde, prezentarea diferitelor tipuri de parveniți, aspecte ale exploatării țăranilor, scene de salon, cu intrigile lor nu numai josnice, ci, câteodată, de-a dreptul criminale (o astfel de înscenare trivială, în conceperea căreia se poate însă întrevedea și influență romanelor de „mistere", va da lovitură de grație sănătății și vieții Elenei).

     Cei doi eroi, Elena și Alexandru Elescu, sunt niște ființe pure și perfecte, care se apropie sufletește și în cele din urmă se iubesc, tocmai pentru că se deosebesc radical de cei în mijlocul cărora sunt sortiți să trăiască. Fericirea nu este însă sortită celor buni, pare să ne spună Bolintineanu: măcinată de îndoieli și remușcări, Elena moare, iar Alexandru părăsește țară, pierzându-se undeva, pe meleagurile indepartatului continent american.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dimitrie Bolintineanu

Data apariției: ianuarie 2017

ISBN: 978-606-778-307-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 250

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hoffman

Dimitrie Bolintineanu
Dimitrie Bolintineanu
Autor

Dimitrie Bolintineanu (n. ianuarie 1819, Bolintin-Vale, România – d. 20 august 1...

vezi autor