TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Omer-pașa Latas
Vezi
galerie

Omer-pașa Latas

de Ivo Andrić

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #383000

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Premiul Nobel pentru Literatură 1961 

Traducere din limba sârbă și note de Dragan Stoianovici

Romanul este o relatare a vieţii generalului otoman de origine sârbă Omer-paşa Latas (1806-1871), trimis în Bosnia în 1850 de sultanul Abdul-Medjid pentru a impune autoritatea turcă. Deşi supusă Istanbulului, Bosnia este în realitate condusă de cneji, dintre care voievodul Bogdan Zimonjić domneşte asupra regiunii Sarajevo. Şi pe aceşti cneji va încerca Omer-paşa să-i supună. În jurul lor, ca pe o tablă de şah, se încrucişează mai multe figurine: regina – soţia seraschierului; nebunul – Costache Nenişanu, care îşi pierde minţile din dragoste; tura – servitorul paşei, care îl protejează pe acesta şi îi satisface viciile; pionii – soldaţii, foşti austrieci sau croaţi trecuţi la legea islamică. O extraordinară frescă istorică ce dovedeşte încă o dată măiestria cu care Ivo Andrić, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, stăpâneşte arta miniaturii.

„...Iar apoi – pe un cal alb cu hăţurile aurite şi ciucuri roşii, într-o uniformă verde-închis, brodată cu aur, zvelt şi parcă turnat – seraschierul Omer-paşa. Semăna puţin cu o nălucă, una neaşteptat de blândă şi de binevoitoare. De parcă nu călărea, ci plutea pe un nor. Uimită şi plină de admiraţie, mulţimea vedea, necrezându-şi ochilor, cum licărul soarelui la asfinţit îi cade pe piept şi îi luminează faţa cu barba uşor încărunţită şi cu o expresie de demnitate gravă şi de blândeţe enigmatică.”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ivo Andrić

Traducător: Dragan Stoianovici

Data apariției: noiembrie 2021

ISBN: 9789734686520

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: război

 
Toate categoriile:
Cărți Ficțiune >> Cărți Contemporane
Speciale >> Premiul Nobel
 

Opinii editoriale

Ivo Andrić posedă acel dar extrem de rar cu care sunt bine-cuvântaţi unii scriitori de romane istorice de a crea o atmosferă de epocă plină de culoare locală şi, în acelaşi timp, nişte personaje care ar fi putut foarte bine trăi în ziua de azi.

The Times Literary Supplement

Poate contextul istoric le este necunoscut multora dintre cititori, însă problemele abordate – bine şi rău, identitate şi destin – sunt universale.

Kirkus Reviews
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Autor

Ivo Andrić (1892-1975), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1961, es...

vezi autor