TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Trecere petrecere TA-IOI-TRECEP-19-N-001
Trecere petrecere
Vezi
galerie

Trecere petrecere

de Ioana Ieronim

Id: #261759

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„După o serie de volume de versuri remarcabile, Ioana Ieronim oferă cititorilor cartea de poeme Trecere, petrecere care, în opinia mea, constituie o culme a liricii ei, atât ca profunzime, cât şi ca performanţă artistică. Viziunea scriitoarei se decantează aici atingând transparenţe de cristal şi o simplitate rafinată a expresiei, amintindu-mi de idealul „poeziei pure” visat de Valéry, Mallarmé, dar şi de Ion Pillat. După ce, în creaţiile anterioare, Ioana Ieronim a apelat constant la arhetipuri din arhiva culturii greco-latine şi din literatura română şi universală, pentru a da chip şi nume imponderabilelor ei sufleteşti, în acest nou volum ea reuşeşte să îşi făurească o  mitologie proprie, fondată pe o abisală experienţă a vieţii şi a morţii. Cartea ei ne oferă o suită de meditaţii asupra trecerii în nevăzut atât a unor fiinţe iubite precum mama, bunica, tatăl, cât şi a lumii satului de altădată. Frumuseţea unică a acestor poeme derivă din puterea autoarei de a-şi sublima suferinţa pierderilor într-o luminoasă recuperare a celor dispărute.”

Monica Pillat

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ioana Ieronim

Data apariției: aprilie 2019

ISBN: 978-606-023-064-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 51

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Tracus Arte

 

Opinii editoriale

„Poezia Ioanei Ieronim emană o liniște interioară care domolește zgomotele urbei și urgențele fără noimă. În poezia ei respiră o lume curată din copilărie în iarna munților. În acest volum, poeta își luminează pierderile oamenilor dragi, mama mai presus de toți, cu opaițul unei vechi înțelepciuni ardelenești. În Ioana Ieronim, Lucian Blaga are o soră în magia tăcerii, zăpezii și trecerii.”

Andrei Codrescu

„Trecere petrecere de Ioana Ieronim este, evident, un volum al trecerilor. Poemele au un ton vechi și blând, învăluitor-tânguitor pentru cei trecuți dincolo. Iubirea din ele este cea a unei lămpi de veghe. O undă de nostalgie îi aduce în răstimpuri pe cei dragi la masă, „împreună”. Un „împreună” care adună generații, un „împreună” al memoriei bine rostuite. În Trecere petrecere, Ioana Ieronim devine păstrătoarea unei zestre ce trebuie trecută mai departe.”

Doina Ioanid