TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Aventurile baronului Von Munchhausen CA-GAB-AVEBVM-17-N-001
Aventurile baronului Von Munchhausen
Vezi
galerie

Aventurile baronului Von Munchhausen

de Gottfried August Bürger

Titlu apărut în colecția Cărțile elevului smart la Cartex

Id: #253164

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Personajul istoric Karl Friedrich Hieronymus, baron de Münchhausen a fost un ofițer german, un mercenar în solda armatei ruse, născut la data de 11 mai 1720 și mort pe data de 22 februarie 1797. Probabil că doar istoricii specializați în chestiuni militare ar mai fi vorbit despre el dacă nu ar fi devenit unul dintre eroii populari ai literaturii germane.


Povestea reală a ofițerului merită evocată pe scurt pentru gustul cititorului pasionat de comparații între sursele istorice și prelucrările literare (ficționale). Karl Friedrich Hieronymus a luptat vreme de un deceniu în armata Elisabetei I a Rusiei împotriva Imperiului Otoman în Crimeea, iar în 1750 a fost numit căpitan de cavalerie, înainte de a părăsi armata rusă.


Poveștile extraordinare ale baronului constituie prelucrarea unui imaginar colectiv care a operat cu amplificările specifice circulației orale. În 1785, scriitorul german Rudolf Erich Raspe culege, ordonează și publică aceste povești (așa cum îi fuseseră spuse chiar de baronul de Münchhausen) în engleză, purtând titlul Baron Münchhausen’s Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Rusia.


Un an mai târziu, Aventurile sunt traduse de Göttfried August Bürger (1747-1794), profesor la universitatea din Gottingen, cu titlul Abenteuer des berühmten Freiherrn von Münchhausen. Mai mult decât o traducere, Bürger reformulează istoriile și oferă o versiune ceva mai poetică și mult mai satirică decât cartea lui Raspe.


Așa s-a născut una dintre cele mai îndrăgite cărți ale copilăriei și tot astfel plăcerea oamenilor obișnuiți de a-și inventa aventuri excepționale se identifică cu personajul von Münchhausen și cu sindromul omonim.” - Lucian Pricop

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gottfried August Bürger

Ilustrator: Franz Gottfried

Traducător: Ion Marin Sadoveanu

Data apariției: mai 2022

Titlu original: Wunderbare Reisen zu Wasser und Lande, Feldzüge und lustige Abenteuer des Freiherrn von Münchhausen

ISBN: 9789731048420

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 128

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cartex

Teme: aventură, satiră, copilărie

Gottfried August Bürger
Gottfried August Bürger
Autor

Gottfried August Bürger (31 decembrie 1747 - 8 iunie 1794) a fost un mare poet g...

vezi autor