TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Hehaka Sapa
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

 

Hekapa Sapa (Black Elk - Cerb Negru) a fost un medicine man, un batran tamaduitor Sioux. Despre el John Neihardt, inainte de a-i relata extraordinara poveste, va scrie:

"Traia undeva intre dealurile golase la vreo treizeci de kilometri est de agentie, langa oficiul postal Manderson. Cerb Negru era un fel de predicator, mi se spusese - adica, un wichasha wakon, un om sfant, mare preot - care jucase un rol de oarecare insemnatate in povestea cu Mesia. De asemenea, era var de-al doilea cu Crazy Horse (Cal Zanatec), si il cunoscuse bine pe acest mare conducator... Avea cu siguranta puteri peste cele ale oamenilor obisnuiti..."

 

In John G. Neihardt, poet epic si liric familiarizat de multi ani cu indienii din preerii, Cerb Negru a gasit pe cel in stare sa inteleaga si sa dea forma mesajului sau. Neihardt stia despre Cerb Negru ca acesta era un om sfant, care jucase un rol insemnat in Miscarea Mesianica si care fusese var de-al doilea cu marea capetenie Sioux a Razboaielor Indiene, Cal Zanatec. Cerb Negru refuzase sa-si relateze viziunea altor albi; pe Neihardt il primi imediat cu cuvintele: "El a fost trimis sa afle ceea ce stiu, iar eu il voi invata".

Membru adoptat al Sioucsilor Oglala, ales de catre Cerb Negru ca mostenitor al puterilor sale mistice de clarviziune, Neihardt, pe langa scrierea Cerb Negru Vorbeste, a spus povestea sioucsilor in proza si in versuri. Opera sa cea mai insemnata, A Cycle of the West (Un Ciclu al Vestului), e compusa din cinci canturi epice "menite sa celebreze acel maret curaj care s-a desfasurat la vest de fluviul Missouri in perioada 1822-1890". The Song of Three Friends (Cantul celor trei prieteni), The Song of Hugh Glass (Cantecul lui Hugh Glass), The Song of Jed Smith (Cantul lui Jed Smith), The Song of the Indian Wars (Cantul Razboaielor Indiene), si The Song of the Messiah (Cantul Mesiei), publicate individual pe masura ce au fost scrise, au fost editate in volum in anul 1949.

Neihardt a primit numeroase premii si titluri onorifice, printre care cele conferite de Universitatea Nebraska din Lincoln - Doctor in Litere, 1917; de Universitatea Creighton, Omaha - Doctor in Limba si Litere, 1935; si de Universitatea Missouri, Columbia - Doctor in Litere, 1947. Este poet laureat al statului Nebraska, unde un bust executat in bronz de sotia sa a fost asezat in rotonda Capitoliului. O zi anuala - Neihardt Day - este sarbatorita la Bancroft, Nebraska, unde vechea sa odaie de lucru a fost renovata si o Gradina de Rugaciune Sioux a fost construita in onoarea sa.