TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dezonoare HF-JMC-DEZONO-17-N-001
Vezi
galerie

Dezonoare

de J.M. Coetzee

Titlu apărut în colecția Raftul Denisei la Humanitas Fiction

Id: #251839

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Câștigând Booker Prize în 1999 cu romanul Dezonoare, indiscutabil capodopera sa de până acum, J.M. Coetzee a devenit primul scriitor căruia i s-a atribuit de două ori acest prestigios premiu (întâia dată în 1983, pentru Viața și vremurile lui Michael K). Dezonoare a mai primit Commonwealth Writers’ Prize în 2000 și a fost ecranizat în 2008 în regia lui Steve Jacobs, cu John Malkovich în rolul principal.

 

După două căsnicii eşuate şi o carieră stagnantă la Universitatea din Cape Town, dezabuzatul profesor David Lurie comite un gest necugetat: are o aventură cu o studentă. Odată descoperit, refuză să-şi asume calvarul căinţei publice pentru a-şi păstra postul şi acceptă cu seninătate, ba chiar cu sfidare, să fie concediat. Plănuieşte un nou început: să se retragă la ferma fiicei lui, Lucy, un paradis bucolic unde-şi va putea scrie opera. Nimic mai simplu, crede David. Însă în Africa de Sud post-apartheid lucrurile sunt, de fapt, foarte complicate şi, mai ales, periculoase. La scurt timp după ce se stabileşte la ţară şi încearcă să-şi regăsească echilibrul, ferma este atacată de trei tineri de culoare. Incapabil să-şi protejeze fiica, David se simte copleşit a doua oară de dezonoare. Dar suferinţa lui nu se poate compara cu încercările prin care va fi nevoită să treacă Lucy.

 

În 2006, ziarul britanic The Observer a desemnat Dezonoare „Cel mai bun roman din ultimii 25 de ani scris în engleză în afara Statelor Unite ale Americii“. În anii următori,Dezonoare se află pe lista din ziarul The Guardian a „Celor mai bune 100 de romane scrise în engleză”, inclusiv în 2015, de când datează actualizarea acestei liste.

extinde
 

Detalii produs

Autor: J.M. Coetzee

Traducător: Felicia Mardale

Data apariției: noiembrie 2017

Titlu original: Disgrace

ISBN: 978-606-779-265-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 252

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: pericol, conflict, familie

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Coetzee exploatează la maxim acel mod de a reda realitatea de care doar ficţiunea poate fi capabilă. Şi, deşi realitatea este brutală, indezirabilă, violentă, personajele sale nu duc nici o luptă în p......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Nici o altă carte din ultimele două decenii nu are profunzimea romanului Dezonoare; curajul său de a analiza decăderea şi încercarea de mântuire îl tranfsormă într-o parabolă a condiţiei umane.”

The Independent

„Dezonoare este o analiză subtilă şi precisă a naturii umane şi a raporturilor de putere dintr-o ţară sfâşiată de conflicte.”

Time

„Dezonoare tratează problema centrală a operei lui Coetzee: este cu putinţă să evadăm din istorie?”

Motivaţia juriului Premiului Nobel

„Lucy, din Dezonoare, spălăcită, aproape ștearsă ca portret din memoria mea, rămâne un personaj memorabil prin plasarea simbolică. Aș putea să spun chiar că e o învinsă memorabilă. Africa de Sud, de după apartheid. Lucy este stăpâna unei ferme, o femeie inițial puternică, hotărâtă să trăiască în paradisul rural, alături de  iubita ei, Helen. Dar treptat trece prin metamorfoza generală a acestei părți de lume. Dur, excepțional scris, romanul aduce un personaj care trăiește după principii care nu mai funcționează. Violată, jefuită, transformată în sclavă, continuă să supraviețuiască într-o lume care n-o vrea. ”

Femei din romane. Recomandările Doinei Ruști pentru luna mai - Doina Ruști
J.M. Coetzee
J.M. Coetzee
Autor

John Maxwell Coetzee (n. Cape Town, 9 februarie 1940) îşi încheie strălucit stud...

vezi autor