TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
În jurul Marii Uniri de la 1918 HU-LUB-NJMUDL-17-N-001
Vezi
galerie

În jurul Marii Uniri de la 1918

de Lucian Boia

Titlu apărut în colecția Seria de autor Lucian Boia la Humanitas

Id: #250447

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Națiuni, frontiere, minorități
 

Descriere produs

„Sărbătorirea Marii Uniri e cu totul legitimă. E legitimă şi o doză de mitologie: toate naţiunile o au! Dar avem nevoie, dincolo de comemorări şi de simbolistica eroică, şi de o istorie făcută fără prejudecăţi, în spiritul unei abordări critice. Cel puţin din partea istoricilor profesionişti!
Ne trebuie în tot cazul o istorie europeană. România nu e o insulă, e parte a unui ansamblu. Nu ne putem izola, nici în interpretarea istoriei, nici în modul cum ne raportăm la ziua de azi ori de mâine. Dacă privim izolat crearea României Mari, riscăm să facem abstracţie de evoluţiile globale şi totul să ni se pară minunat. În fapt, România Mare a evoluat pe o scenă extrem de fragilă, cu primejdii răsărind la tot pasul – şi, desigur, istoria încă nu s-a încheiat.
Calea europeană nu înseamnă revenirea la vechi frontiere, ci, ca ţel final, dispariţia frontierelor şi transformarea Europei dintr-un continent până nu demult conflictual într-o casă în egală măsură primitoare pentru toţi locuitorii săi. Miza, pentru noi toți, nu e trecutul, ci viitorul.”

 

Fotografiile de pe copertă © Marius Amarie, MNIR.
Sceptrul regelui Ferdinand, realizat din aur şi argint, după proiectul pictorului Costin Petrescu, cel care a conceput scenariul şi scenografia ceremoniilor de încoronare de la Alba Iulia, din 1922. Cele patru tinere în port popular reprezintă noile provincii alături de România reîntregită; lucrătura şi pietrele prețioase reflectă designul coroanei reginei Maria și al mantiilor regale, concepute de același artist.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucian Boia

Data apariției: octombrie 2017

ISBN: 978-973-50-5894-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 136

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: societate, Cultură

 

Din blogul Cartepedia

Valentin Derevlean Valentin Derevlean

,,Pentru că tot suntem în preajma centenarului Unirii, era imposibil ca Lucian Boia să nu scrie un volum despre acest eveniment capital pentru istoria României. Volum subțire, așa cum suntem deja obișnu......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„România e absentă în dezbaterea istoriografică europeană. Pe piaţa ideilor, cum se spune, nu prea existăm. Răspunderea o poartă cei care încă n-au aflat că istoria se face, astăzi, altfel, în orice caz nu reîncălzind la nesfârşit vechiul discurs naţionalist. Centenarul Marii Uniri, în loc să stimuleze cercetări înnoitoare, riscă să se rezume la reafirmarea unor locuri comune. În memoria istorică a românilor a rămas doar o schemă mult simplificată a procesului istoric desfăşurat între 1914 şi 1918. Toţi românii, cu puţine excepţii, ar fi tras atunci într-o singură direcţie. Nu e chiar aşa! Adevărul, pur şi simplu, este mai complex şi mai nuanţat.”

Lucian Boia
Lucian Boia
Lucian Boia
Autor

Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultate...

vezi autor