Scriitoarea Maggie O’Farrell este câștigătoarea ediției de anul acesta a Women’s Prize For Fiction

Cartepedia
Cartepedia 10 Septembrie, 2020
5
Scriitoarea Maggie O’Farrell este câștigătoarea ediției de anul acesta a Women’s Prize For Fiction

Aflat la ediția cu numărul 25, Women’s Prize For Fiction a reușit anul acesta să aleagă pentru cursa finală 16 cărți impresionante, scrise de autoare cu nume sonore în literatura contemporană. Operele sunt diverse și complexe, motiv pentru care s-a ales cu greu câștigătoarea. Maggie O’Farrell a reușit să câștige admirația juriului cu volumul Hamnet, un roman inspirat chiar de viața fiului lui William Shakespeare. 

Maggie O’Farrell s-a născut în Irlanda de Nord și a scris volumul Hamnet, inspirată fiind de viața unicului fiu al faimosului dramaturg. Lucrarea de ficțiune prezintă viața celebrului fiu, decedat în anul 1596, la doar 11 ani. Hamnet este cel de-al optulea roman semnat de autoare și aceasta a declarat că a scris cartea, inspirată fiind chiar de studierea piesei Hamlet la școală. 

William Shakespeare a scris la câțiva ani de la moartea fiului său piesa Hamlet, fiind considerată de mulți cea mai mare operă a sa. Maggie a fost surprinsă să vadă că numele lui Hamnet apărea doar ca o notă de subsol și a simțit nevoia să ducă povestea lui mai departe. 

Scriitoarea a fost premiată cu 30.000 de lire sterline, o recompensă care sperăm să ajute la crearea altor romane de excepție. Anul trecut, premiul a fost acordat autoarelor Bernardine Evaristo și Margaret Atwood, romanele câștigătoare fiind Girl, Woman, Other și The Testaments.  

UPDATE: Romanul Hamnet este de acum disponibil pentru comandă, fiind publicat de Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. Word Fiction.

hamnet cover

Istoria Women’s Prize for Fiction

Women’s Prize for Fiction este unul dintre cele mai prestigioase premii ale literaturii și se acordă anual unei autoare, indiferent de naționalitate, care publică cel mai bun roman de ficțiune  în limba engleză, pe teritoriul Regatului Unit.

Premiul acesta a fost instituit ca o formă de manifest, după ce la ediția din 1991 a premiului Booker, nicio femeie nu s-a aflat pe lista finală, cu toate că mai mult de 50% dintre romanele publicate atunci au fost semnate de autori de sex feminin. 

Prima ediție a avut loc în anul 1996, însă sub numele de Orange Prize for Fiction. De-a lungul timpului, prestigiosul premiu și-a modificat denumirea, fapt puternic influențat de modificarea sponsorilor. Astfel, a purtat denumiri precum Orange Broadband Prize for Fiction, Baileys Women’s Prize for Fiction și în cele din urmă, Women’s Prize for Fiction, aceasta fiind versiunea actuală. 

Hamnet
Hamnet
Maggie O’Farell
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram