Patericul copt. Versiunea coptă sahidică. Apoftegmele Părinților deșertului

Sebastian Ionescu
Sebastian Ionescu 20 Octombrie, 2021
562

„Patericul copt” adună la un loc manuscrisele descoperite de la Părinții deșertului ce au viețuit încă de la întemeierea comunităților eclesiale în zona Egiptului. Învățăturile ce au fundamentat creștinismul Răsăritean au venit de la acești simpli călugări, ei trăind o viață curată dedicată ascezei și rugăciunii. Această ediție este una critică a versiunii copte sahidice deoarece reconstituie contextul larg al întregii tradiții a Patericului primar și tot odată produce un izvor de informație științifică la nivelul comunitățiilor academice. După cum a menționat și editorul, această carte nu este o reeditare a versiunilor mai vechi de Pateric, ci este o muncă comună a unei echipe de filologi clasici, teologi și filozofi în scopul îndreptării atenției spre limba și civilizația coptă. 


Odată cu persecuția lui Decius de la mijlocul secolului al III-lea tot mai mulți egipteni creștini s-au retras în pustie, aceasta fiind cea mai viabilă opțiune pentru practicanți. Animată fiind de Persoana lui Hristos dar și de Scripturi, clasa intelectuală egipteană din acea vreme începe să se muleze pe religia creștină și să ofere astfel lumii un mod propriu de trai. Asceza presupune retragerea într-un loc mai vitreg, departe de oraș, și dedicarea întregii vieți lui Dumnezeu prin post, rugăciune și înfrânarea patimilor trupești. Printre cei mai importanți astfel de oameni s-au numărat Avva Antonie cel Mare, Avva Pahomie – întemeietorul vieții cenobitice (de obște), Avva Arsenie, Avva Pimen. Ediția de față este una bilingvă, apoftegmele fiind inserate cu acuratețe de către editori, iar limba greacă veche în care  au fost scrise poate fi citită de către cunoscători. Cât despre limba coptă ea este ultima fază de evoluție a limbii egiptene ce datează din secolul II d. Hr. Versiunea sahidică a Apoftegmelor Părinților se păstrează actualmente în cinci codexuri ce formează colecția completă a Patericului. Adăugând un plus de veridicitate, acești codici se află și în colecțiile de Patrologie a lui Jacques-Paul Migne și Jean-Claude Guy.


După ce am citit această variantă a Patericului Egiptean am identificat mai multe diferențe față de edițiile precedente, printre ele numărându-se și așezarea în mod aleatoriu a Părinților. Faptele relatate, personajele și învățăturile care ies din fiecare fragment redă realitatea trăită de niște oameni simpli ce au ajuns să dobândească puteri mistice prin modul lor de viețuire.       


Patericul copt
Patericul copt
Ștefan Colceriu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram