Cărți despre cărți

Cartepedia
Cartepedia 13 Decembrie, 2021
5
Cărți despre cărți

Uneori, cărțile sunt despre alte cărți. De câte ori ți s-a întâmplat să citești o carte doar fiindcă a fost menționată într-o altă carte citită de tine? Ori poate un autor care îți place te-a convins să încerci și alți autori, poate chiar alte genuri literare, pe care înainte nu te-ai fi gândit să le încerci.

Cărțile sunt mai mereu prezente în operele pe care le citim. Fie că e vorba de descrierea unei biblioteci dintr-o încăpere, de cartea preferată a protagonistului, ori despre viața unui scriitor celebru, cărțile sunt omniprezente.

Cărți despre cărți, scriitori și cititori

Seria Biblioteca invizibilă de Genevieve Cogman

Seria aceasta ne-o prezintă pe Irene, un agent special al Bibliotecii, organizația secretă care strânge cele mai importante cărți din toate universurile paralele. Alături de Kai, enigmaticul ei ucenic, este trimisă într-o Londră infestată de haos, unde legile pe care noi le știm sunt modificate de supranatural și magie. Cei doi primesc o misiune extrem de periculoasă: să recupereze o variantă unică a poveștilor Fraților Grimm. Ajunși în Londra, Irene și Kai sunt prinși într-un labirint de pericole, indicii contradictorii și personaje periculoase. Din acel punct, nu doar viețile lor sunt puse în pericol, ci întreaga lume în care trăiesc.

Trilogia Lumea de cerneală de Cornelia Funke

În Lumea de cerneală, Mo are puterea de a da viața personajelor din cărțile pe care le citește. Cu doi ani în urmă, a scos dintr-o carte o bandă de tâlhari, iar acum, trecutul o prinde din urmă și este nevoită să salveze prezentul. Însă într-o lume în care granița dintre realitatea ei și cea a cărților nu e foarte stabilă, mica eroină va trebui mai întâi să-și pună la încercare neobișnuitul talent și să-și lege propria poveste de a altora în cele mai neașteptate moduri.

 

Dacă vrei să descoperi și mai multe cărți despre cărți, îți recomandăm să verifici selecția de pe site, unde ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase povești despre lectură, manuscrise, scriitori, librari, critici și biblioteci.

Mai multe cărți despre cărți, recomandate de librarii Cartepedia:

Hoţul de cărţi de Markus Zusak

Acțiunea are loc în anul 1939 în Germania nazistă. Liesel şi fratele ei mai mic sunt duşi de către mama lor să locuiască în afara oraşului München. Tatăl lor a fost dus departe, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama zilei de mâine. Viaţa protagonistei se schimbă atunci când ea ridică un obiect ascuns parţial în zăpadă. Este Manualul Groparului și prima ei carte furată…

Vânătorii de cărți. Codul perfect de Jennifer Chambliss Bertman

Micii detectivi descoperă că profesorul lor primeşte mesaje cifrate în cărţile lui Mark Twain ascunse cu ajutorul jocului Vânătorii de cărți. Când îşi dau seama că fiecare mesaj are legătură cu un incendiu, Emily şi James încep să facă o listă de suspecti. Aşa află povestea stranie a unui piroman care teroriza oraşul San Francisco în vremurile Goanei după aur şi care pare să fi reînviat dintr-odată. Acest nou mister este irezistibil şi cei doi prieteni se lansează într-o cursă contracronometru ca să-l dezlege.

Cititorul de Bernhard Schlink

Romanul lui Bernhard Schlink redă povestea unei iubiri stranii, trăită în perioada Germaniei naziste. Cititorul ajunge astfel să pună întrebări importante, dar grele, despre responsabilitate morală și deschide dialogul despre dilema urmașilor, cei care se confruntă cu o vină covârșitoare pentru evenimentele din timpul celui de-al doilea Răzobi Mondial.

Romanul are și o ecranizare de excepție, cu Ralph Fiennes şi Kate Winslet în rolurile principale.

Viaţa secretă a marilor scriitori de Robert Schnakenberg

Dacă îți imaginezi că viața unui scriitor este idilică, ori simplă, s-ar putea să te înșeli. În cartea lui Robert Schnakenberg aflăm că majoritatea scriitorilor celebri aveau probleme în familie, stăteau prost la capitolul finanțe personale și, de cele mai multe ori, succesul întârzia să apară. Deși vei afla lucruri triste despre autorii tăi preferați, autorul reușește să le prezinte într-un mod hilar.

Tony şi Susan de Austin Wright

Susan Morrow primeşte manuscrisul unui roman scris de Edward, soțul de care a divorțat cu 25 de ani în urmă. Pe măsură ce parcurge lectura, Susan pătrunde în viața personajului principal al romanului din roman, profesorul de matematică Tony Hastings, care călătoreşte împreună cu soția şi fiica lui spre casa lor de vacanță. În vreme ce viața familiei Hastings cade pradă violenței şi crimei, amintirile o aruncă pe Susan în trecut și o fac să se teamă pentru viitor.

Fata care citea în metrou de Christine Feret-Fleury

Juliette merge zilnic cu metroul din Paris. Îi place să se uite la ceilalți pasageri pentru a vedea ce citesc. Îi privește pe toți cu tandrețe și curiozitate, de parcă ceea ce citesc, pasiunile și diversitatea existenței lor i-ar putea colora și ei viața monotonă. Dar într-o zi Juliette hotărăște să coboare cu 2 stații mai devreme și să o ia pe un drum ocolitor spre serviciu, decizie care îi va schimba complet viața.

Voi ce cărți despre cărți ați citit?

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram