Când muritorii dorm

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 06 Noiembrie, 2020
1174

Când muritorii dorm este o colecție alcătuită din 16 proze scurte semnate de Kurt Vonnegut. Textele „de sertar” au fost reunite într-un volum și publicate postum, în anul 2011. Traducerea în limba română se regăsește în colecția de autor Vonnegut a editurii Art, volumul fiind publicat în 2017 în traducerea lui Claudiu Komartin și a Anastasiei Gavrilovici.

Fără a renunța în totalitate la tușele de literatură SF cu care Vonnegut și-a obișnuit cititorii, prozele care alcătuiesc volumul Când muritorii dorm sunt mai apropiate de o literatură realistă a criticii sociale decât de peisajele psihedelice la care ne-am putea aștepta de la scriitor. Personajele care populează textele acestui volum sunt, de cele mai multe ori, oameni obișnuiți care fie se găsesc într-o situație deloc comună, fie iau decizii neașteptate, fie au ocupații ieșite din normal. Modul în care autorul decide să prezinte viețile și deciziile personajelor sale este coerent cu literatura sa, alegând un ton vizibil critic, ironic, caustic.

 

Fiind un must read pentru orice iubitor al prozei lui Vonnegut, volumul Când muritorii dorm surprinde prin temele textelor pe care le cuprinde (e.g.: o epidemie de sinucideri, un frigider care îți oferă mai mult decât o bere rece sau un tânăr care studiază criminalistica și devine interesat de alegerile de viață ale unei condamnate la închisoare). Fiecare dintre cele 16 proze poate trezi interesul cititorului încă de la primele sale fraze, dorința de a ști încotro a ales autorul să ducă narațiunea făcând din acest volum unul greu de lăsat din mână.

Când muritorii dorm
Când muritorii dorm
Kurt Vonnegut
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram