Alte camere, alte glasuri de ieri

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 02 Ianuarie, 2020
1982

Regretatul Alex. Leo Șerban, plecat dintre noi mult prea devreme în anul 2011, a fost cunoscut și apreciat cu precădere în calitate de critic de film și jurnalist cultural. Foarte puțini oameni i-au cunoscut însă și latura de poet. Și aceasta deoarece el însuși și-a ținut poezia departe de ochii lumii, din teama de a nu-i fi știrbită „aura” de om lucid. Cu toate acestea, în 2010, în urma unei discuții cu poeta Svetlana Cârstean, se hotărăște să-și asume public și această fațetă, și-i predă acesteia, spre publicare, un teanc de manuscrise cu poeme, scrise între anii 1984 și 2005. Acestora li se vor alătura în scurt timp și Lispoemele scrise în 2010. Astfel ia naștere volumul Alte camere, alte glasuri de ieri, ce va apărea, din păcate, postum, la editura Pandora M, prin grija aceleiași Svetlana Cârstean, fiind alcătuit din cinci cicluri poetice: O provincie sentimentală (1984), aprilie orb „april is the cruelest month”( T.S. Eliot) (1985) și În alte camere, alte glasuri de ieri (1986), Grădini (2000-2005) și Lispoeme (2010). 

Ceea ce surprinde încă de la prima lectură la cartea lui Alex. Leo Șerban este în primul rând faptul că el nu a fost niciodată doar un poet „de sertar”, nu a tratat poezia ca pe un hobby de weekend, ci dimpotrivă, poezia sa este, încă de la începuturile sale cât se poate de coaptă și de asumată. Apoi, la o lectură atentă, pot fi remarcate o serie de „mărci înregistrate” ce revin în bucle periodice, în diferite formule estetice, traversând de la un capăt la celălalt, întreaga creație poetică a acestuia, dintre care, cea mai pregnantă este tendința de a livra flash-uri, sau cadre cinematografice rapide, specifice de regulă scurt-metrajelor experimentale, printre care strecoară câte un cuvânt, o imagine, o formulă poetică menită să declanșeze în cititor resortul emoției pure. 

Dacă ar fi trăit, anul acesta poetul Alex. Leo Șerban ar fi împlinit 60 de ani. Din păcate, el a plecat într-o lume mai bună, în urmă cu opt ani. Din fericire, ne-a lăsat poezia sa.

Alte camere, alte glasuri de ieri
Alte camere, alte glasuri de ieri
Alex. Leo Şerban
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram