TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Gustaw Herling Grudziński
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Gustaw Herling-Grudziński (1919-2000) a fost scriitor şi eseist, cofondator alături de Jerzy Giedroyc al revistei „Kultura”, publicată după război de emigraţia poloneză la Paris, una din personalităţile cele mai de seamă ale literaturii polone a secolului XX.

La începutul celui de-al doilea război mondial este arestat de autorităţile sovietice şi trimis în lagărul de muncă de la Ierţevo, regiunea Arhanghelsk. Experienţa detenţiei şi a regimului de reeducare prin muncă pentru făurirea omului nou constituie subiectul cărţii Inny Świat, publicate iniţial în limba engleză la Londra. După eliberarea din lagăr, se înrolează în armata poloneză, iar, la sfârşitul războiului, se instalează la Neapole, unde rămâne cu intermitenţe până la moarte.

În timpul regimului comunist, cărţile lui au fost interzise pe teritoriul Poloniei. În anul 2009, la Ierţevo, a fost dezvelită statuia scriitorului. Cu ocazia centenarului naşterii sale, în 2019, Gustaw Herling-Grudziński a fost decretat de Seimul Republicii Polone scriitorul anului.