Peștele – pescar

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 28 Mai, 2018
1982

Cu 20 de ani în urmă, cel care este astăzi celebrul ieromonah Savatie Baștovoi, era tânărul poet Ștefan Baștovoi, ce bătea curajos la porțile afirmării în peisajul poeziei românești post-moderniste. În anul 1998, îi apare la editura Marineasa din Timișoara, cartea de poeme „Peștele pescar (o poveste)”, cea de-a treia carte de autor. La scurtă vreme după editarea acestei cărți de poeme ce a frizat la vremea ei piața de carte românească, chiar dacă a circulat în tiraj redus, după moda vremii, poetul Ștefan Baștovoi s-a transformat ca prin vis în monahul Savatie Baștovoi. Cartea „Peștele pescar (o poveste)” s-a dovedit a fi, însă, din tagma celor ce se vor cu tot dinadinsul să rămână în lumină. 

Așa se face că în 2018, la exact 20 de ani, autorul își reeditează cartea la editura Chatisma, sub egida ineditului programul „Antiparenting”, îmbogățind-o cu o nouă serie de desene, dar și cu opt joculețe foarte interesante. Noua ediție are și un subtitlu foarte interesant: „Carte pentru dezvoltarea gândirii metaforice la copii și pentru alungarea depresiei la cei mari”, atașat cu siguranță în intenția de a atrage posibilii cititori amatori de cărți de dezvoltare personală, într-o cursă, aș zice, sănătoasă, și a le demonstra că se poate face dezvoltare personală, nu numai prin citirea unor rețete gata făcute, ci și prin regândirea metaforică a vieții. Cartea de față cuprinde 45 de poeme, printre care se intercalează cele 8 jocuri menite să-i apropie pe părinți de copii și invers. Poemele se constituie într-o poveste fantastică, în versuri, în care personajul principal este un pește devenit pescar, ce se va însoți de la un punct încolo cu un om-vacă. Așadar, un poem fluviu de factură onirico-suprarealistă, din familia celor cu Apolodor, semnate de părintele suprarealismului românesc, Gellu Naum.

Povestea peștelui-pescar și a omului-vacă chiar se aseamănă cu cea a pinguinului buclucaș, mai cu seamă prin aceea că, deși aparent se prezintă ca o frumoasă poveste pentru copii, în realitate ascunde o mulțime de învățături pentru oamenii mari. Cât despre joculețele cuprinse în carte, ele sunt menite să îi aducă împreună pe calea cunoașterii atât interioare cât și exterioare pe părinții prea ocupați și agitați, cu fiii și fiicele lor amenințați non-stop de valul de non-valori spirituale ce le iau copilăria cu asalt, spre a le distrage atenția de la esențele tari ale vieții.

Peștele-Pescar
Peștele-Pescar
Savatie Baștovoi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram