TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Elegie pentru Mihai

Recenta trecere în veșnicie a Regelui Mihai I al Românilor a fost menită să readucă în atenția tuturor istoria vieții sale atât de controversate. Oricine trebuie să recunoască că a fost personalitatea care a stârnit cele mai diverse sentimente în ultimul secol al istoriei românilor, de la ură viscerală până la dragoste necondiționată. De asemenea, orice om lucid trebuie să admită că a fost și omul care a avut cel mai mult de luptat cu hazardul istoriei și al propriei sale vieți, astfel încât, fiecare alegere pe care acesta a făcut-o de-a lungul vieții, atât în calitate de rege cât și în calitate de om, nu trebuie analizată dintr-un singur punct de vedere, ci trebuie căutat cu atenție motivul real din spatele acelei alegeri. 

Practic, vorbim despre o inevitabilă invitație la psihanaliză. Iar această cărțulie a lui Ion Vianu, reputat medic psihiatru român, apropiat al regelui în perioada exilului acestuia, vine la fix pentru a deschide calea spre o astfel de abordare. Concepută strict ca o mărturie personală despre modul în care acesta l-a cunoscut și perceput pe Regele Mihai și mai ales despre modul în care a empatizat cu acesta, în diferite momente ale vieții sale, cartea scoate la iveală și o serie de trăsături ale Majestății Sale, definitorii în parte pentru destinul său politic și de ce nu, uman. Firește, Ion Vianu, deși medic psihiatru, nu își propune să-l psihanalizeze pe rege, nu din teama că scoaterea la iveală a unor detalii ascunse din viața acestuia ar putea cauza imaginii pe care românii și-au creat-o despre el, ci pentru simplu fapt că din punctul lui de vedere, relația sa cu regele a fost strict una de amiciție, iar el a vrut să dea mărturie strict despre aceasta. Numai că, datorită formării sale intelectuale, inevitabil a deschis calea spre psihanaliza Majestății Sale.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

De ce pisicile nu au coadă De ce pisicile n-au coadă. Antologie de limericks De ce pisicile n-au coadă. Antologie de limericks Vasile Leac
Conform Wikipedia, limerick-ul este o poezie comică cu formă fixă având...
Mintea de dincolo Mintea de dincolo Mintea de dincolo Dumitru-Constantin Dulcan
Prof. Univ. Dr. Dumitru-Constantin Dulcan este ca formare primară medic neurolog și...
Dialoguri despre moarte Dialoguri despre moarte Dialoguri despre moarte Grigore cel Mare
De ce am mai citi astăzi cugetările despre moarte ale unuia dintre sfinții Bisericii...
Jurnale intime Jurnale intime Jurnale intime Charles Baudelaire
Charles Baudelaire este fără doar și poate cel mai important poet francez al tuturor...