TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Elegie pentru Mihai

Recenta trecere în veșnicie a Regelui Mihai I al Românilor a fost menită să readucă în atenția tuturor istoria vieții sale atât de controversate. Oricine trebuie să recunoască că a fost personalitatea care a stârnit cele mai diverse sentimente în ultimul secol al istoriei românilor, de la ură viscerală până la dragoste necondiționată. De asemenea, orice om lucid trebuie să admită că a fost și omul care a avut cel mai mult de luptat cu hazardul istoriei și al propriei sale vieți, astfel încât, fiecare alegere pe care acesta a făcut-o de-a lungul vieții, atât în calitate de rege cât și în calitate de om, nu trebuie analizată dintr-un singur punct de vedere, ci trebuie căutat cu atenție motivul real din spatele acelei alegeri. 

Practic, vorbim despre o inevitabilă invitație la psihanaliză. Iar această cărțulie a lui Ion Vianu, reputat medic psihiatru român, apropiat al regelui în perioada exilului acestuia, vine la fix pentru a deschide calea spre o astfel de abordare. Concepută strict ca o mărturie personală despre modul în care acesta l-a cunoscut și perceput pe Regele Mihai și mai ales despre modul în care a empatizat cu acesta, în diferite momente ale vieții sale, cartea scoate la iveală și o serie de trăsături ale Majestății Sale, definitorii în parte pentru destinul său politic și de ce nu, uman. Firește, Ion Vianu, deși medic psihiatru, nu își propune să-l psihanalizeze pe rege, nu din teama că scoaterea la iveală a unor detalii ascunse din viața acestuia ar putea cauza imaginii pe care românii și-au creat-o despre el, ci pentru simplu fapt că din punctul lui de vedere, relația sa cu regele a fost strict una de amiciție, iar el a vrut să dea mărturie strict despre aceasta. Numai că, datorită formării sale intelectuale, inevitabil a deschis calea spre psihanaliza Majestății Sale.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Răzvan Petrescu
Multă vreme am considerat că cea mai bună cronică negativă pe care i-o poți face...
500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață Elise De Rijck
Recunosc, nu am avut niciodată o listă cu lucrurile pe care să vreau să le realizez...
Desene 2008 – 2011 Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu
Sorin Ilfoveanu este în momentul de față unul dintre cei mai importanți artiști...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegat a fost unul dintre cei mai acerbi critici ai decăderii omului postmodern,...
Athanor. Caietele Fundației „Gellu Naum” Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013) Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013)
Gellu Naum nu a fost doar un poet de geniu. Nu a fost doar părintele suprarealismului...