Diavolul este politic corect

Sebastian Ionescu
Sebastian Ionescu 05 August, 2021
562

Ieromonahul Savatie Baștovoi s-a născut la Chișinău, în  anul 1976, într-o familie cu valori profund ateiste. Povestea lui de viață este remarcabilă, plină de schimbări și de momente dramatice, care se găsesc în volumul „Fuga spre cîmpul cu ciori – amintiri dintr-o copilărie ateistă”. Cel mai important lucru pe care părintele l-a menționat este convertirea sa la ortodoxie, petrecută într-un mod miraculos asemănător Sfântului Apostol Pavel. Începe să scrie poezie încă din anul 1993, remarcându-se prin cartea de debut „Elefantul promis”. 


„Diavolul este politic corect” este un roman cu ușoare note de SF a cărui acțiune se desfășoară într-un viitor nu foarte îndepărtat. Personajul principal este Iacob Kohner, un om normal, singur, ce-și câștiga existența jucând în reclame TV. Viața lui se schimbă atunci când poștașul îi aduce un plic cu decizia de aplicare a legii 182/110 pe persoana Roza Kohner, mama sa. Această lege presupunea eutanasierea tuturor persoanelor trecute de 65 de ani, susținând „dreptul fiecăruia de a pleca frumos din viață”. După ce achită taxa de intrare în posesie a urnei cu cenușa mamei, Iacob rămâne șocat de două lucruri: nedreptatea care domnea în lume și pierderea celei mai iubite persoane. Printre lucrurile rămase de la mama lui, Iacob descoperă BIBLIA, dar și o ultimă scrisoare prin care este rugat să ia legătura cu părintele Ioan și să descopere tainele ortodoxiei.


Curiozitatea dar și respectul față de mama sa îl îndeamnă să meargă la azilul unde a fost mama sa și să-l cunoască pe părintele Ioan. Preotul îi recomandă să meargă la episcopul localității pentru a învăța însemnătatea creștinismului. Frecventând comunitatea parohială, Iacob înțelege jertfa lui Hristos și importanța religiei în viața omului. În Postul Paștelui dorește să se boteze și să devină alt om dedicându-și viața studiului eclesial. După ce am citit acest roman m-am întrebat oare cum ar arăta lumea cu un astfel de scenariu. Cartea părintelui Savatie își propune să atragă atenția oamenilor asupra falsele valori promovate în lumea secularis-(fals)umanistă. 

Diavolul este politic corect
Diavolul este politic corect
Savatie Baștovoi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram