TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
De trei ori în zori
De trei ori în zori De trei ori în zori
Alessandro Baricco

Această carte s-a născut dintr-o scânteie pe care autorul a aruncat-o, întâmplător sau nu, într-un alt  roman de-al său Mr. Gwyn, unde personajul principal mărturisește că într-o viață anterioară i-ar fi plăcut să fie hol de hotel. Iar holul de hotel devine decor-personaj și fir roșu pentru cele trei povestiri ce compun cartea de față.

Aparent, cele trei povestiri nu au legătură între ele, dar un cititor abil va înțelege că de fapt sunt relatate trei momente deosebite din viața unui singur personaj, desfășurate fiecare în câte un hol de hotel și, foarte important, în acel moment de trecere de la noapte la zi; lumina zorilor fiind de altfel și o metaforă: aceea a momentului în care trebuie să te lași invadat de lumina suprafirească a conștiinței care îți dă curaj să te rupi de trecut, să îți asumi trecutul și să îți pui viața în slujba idealului de a fi un om mai bun.

De trei ori în zori păstrează neștirbită marca „Baricco”, definită prin stilul narativ vivace, împletirea epicului cu secvențe lirice, precum și crearea unei atmosfere cvasirealiste.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...