TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
8pt

Trebuie să recunosc din capul locului că nu sunt un fan al genului SF, citind doar ocazional pentru diversificarea lecturii. Dar jocul cu dimensiunile timpului creat în această bandă desenată mi-a captat interesul de la primele pagini.

Mare parte din acțiune se petrece în Conexis, o dimensiune spațială ce sfidează orânduirea universului, conform căreia fiecare spațiu există într-o dimensiune temporală concretă. Conexisul există în afară oricărui timp. De altfel, întreaga acțiune se desfășoară în afara timpului. Trecutul, prezentul și viitorul se suspendă câteștrei și sunt prinse într-un joc ce pare generat de un accelerator de particule.

Singura legătură cu istoria concretă o reprezintă Al Doilea Război Mondial. De fapt, un episod neștiut din desfășurarea acestei conflagrații se dovedește a fi motorul tuturor întâmplărilor aparent absurde descrise în această poveste. Deși de dimensiuni reduse această bandă desenată concentrează atâta tensiune narativă, cât pentru un roman întreg. De asemenea, personajele sunt foarte bine desenate, atât la nivel grafic, cât și la nivel literar. Interesant că și locuitorii autohtoni ai Conexisului sunt cât se poate de umani, cu toate că dimensiunea aceasta nu pare să împărtășească soarta Pământului.

Dar să vorbim puțin și despre titlu. Cifra 8 este elementul ce se regăsește în toate dimensiunile temporale și spațiale. Aceasta este percepută de către unii drept simbol al infinitului iar de alții ca o simplă cifră. Mie îmi place să cred că are legătură cu dogma veacului al optulea, care se referă la viața lumii întregi de după marele eschaton. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...