PRIDE MONTH – 10 titluri must-read

Cartepedia
Cartepedia 08 Iunie, 2021
5
PRIDE MONTH – 10 titluri must-read

Luna iunie este numită și Pride Month, acea perioadă a anului în care sărbătorim Pride-ul sau luna dedicată comunității LGBTQ+. 

Sărbătorim 52 de ani de la revoltele de la Stonewall (Greenwich Village, New York) – o serie de revolte în care membrii comunității au reacționat la atitudinea violentă a poliției americane în urma raziilor asupra hotelului Stonewall. 

Violențele au avut loc în perioada 28 iunie – 3 iulie 1969 dar marșuri și demonstrații au avut loc și în zilele și săptămânile de după.

Ca să sărbătorim viața, cultura și trăirile comunității LGBTQ+ am adunat laolaltă zece cărți care descriu cât de realist posibil poveștile de viață ale membrilor comunității. Istorii personale și memorii, istorii ale comunității și testimoniale ale vremurilor în care viețile private erau practic ilegale.

Pride Month în 10 cărți

”Argonauții” – Maggie Smith

”Argonauții” este un jurnal intim al unei familii queer. Este ”o explorare riguroasă a teoriilor iconice despre sexualitate, gen, despre instituția vexată a căsătoriei și creșterea copiilor.”

”Scris pe trup” – Jeanette Winterson

Ca toate cărțile scrise de Winterson, ”Scris pe trup”, este îmbibată cu și de experiențele autoarei și viața acesteia ca femeie lesbiană. Cartea este ceea ce ai nevoie în funcție de cine și ce ești ca om și ca cititor. Personajul principal este definit de experiențele pe care le are și nu de care este identitatea și orientarea sa.

”Carol” – Patricia Highsmith

”O întâlnire întâmplătoare între două femei singure, de condiții diferite, duce la o poveste de dragoste pasională în acest roman-cult scris de Patricia Highsmith.”

”Strigă-mă pe numele tău” – Andre Aciman

O poveste de dragoste dintre un adolescent și un student venit în Italia să îl asiste pe tatăl băiatului cu munca de secretariat peste vară. Peste vară cei doi se descoperă și lasă să se înfiripe între ei o relație complicată și unică.

”Culoarea purpurie” – Alice Walker

”Mai mult decât unul dintre cele mai importante romane americane, mai mult decât un clasic al literaturii feministe şi o lectură esenţială a literaturii LGBT, cartea lui Alice Walker este, în primul rând, o poveste despre „sarea pământului“: despre oameni cu bune şi rele, despre raportul dintre ei și tot ce-i înconjoară şi despre orbecăiala lor prin această lume.”

”Un bărbat la singular” – Christopher Isherwood

”Ca într-un fel de Ulise în variantă LGBT, Isherwood descrie 24 de ore din viaţa personajului său, urmărindu-i lupta cu prejudecăţile, furia şi singurătatea.” Un roman care a șocat la momentul publicării și care mai târziu a fost transformat în film, în regia lui Tom Ford.

”Un spațiu doar al nostru. Povești de dragoste LGBT”

Această antologie reunește istoriile personale ale oamenilor din comunitate. Viața de zi cu zi, relațiile intime cu bune și cu rele, relațiile de familie și locul pe care și-l fac/și-l găsesc în societate.

”Queer. Istorii ilustrate”

Această carte ”documentează experiențele personale ale câtorva reprezentanți ai comunității queer și recompune, astfel, o variantă subiectivă, dar autentică a unor fragmente de istorie LGBTQIA+ din România.”

”Aristotel și Dante descoperă secretele universului” – B.A. Saenz

Una dintre cele mai calde și înduioșătoare povești de dragoste adolescentine (YA) cum numai Benjamin Alire Saenz pare să poate scrie. O poveste de dragoste între doi băieți care abia se descoperă pe ei și locul pe care îl ocupă în lume. O poveste pe alocuri tristă dar plină de pilde, vorbe duioase și speranță.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram