TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vezi toate cărţile

Traducător \ Irina Petraş

BIOGRAFIE

Irina Petraş (n. 27 noiembrie 1947, Chirpar, Sibiu). Doctor in litere (1980), cu o teza despre Proza lui Camil Petrescu (transformata in debut editorial in 1981). Intre 1990 si 2012, redactor la Editura Didactica si Pedagogica, apoi la Casa Cartii de Stiinta. Presedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania (din 2005). Cronicar/recenzent literar la ApostrofRomania literaraTribunaContemporanulIdeea europeanaSteaua etc.
A semnat peste 30 de volume de critica, istorie si teorie literara, intre care Camil Petrescu. Schite pentru un portretTeoria literaturii – dictionar-antologiePanorama criticii literare romanesti. Dictionar ilustrat, 1950-2000Ion Creanga, povestitorulTeme si digresiuni. Scriitori clasici si moderniLiteratura romana contemporana. O panorama, Divagari (in)utile. Viata si literatura, si eseuri:Stiinta mortiiFeminitatea limbii romane. GenosanalizeDespre locuri si locuireMoartea la purtator. Stari si cuvinte etc.
A tradus carti de Henry James, Marcel Moreau, Jacques De Decker, Jean-Luc Outers, Michel Haar, G.K. Chesterton, Philip Roth, Michel Lambert etc.