TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iubire pe timp de vară - recomandările Doinei Ruști pentru luna iulie
Iubire pe timp de vară - recomandările Doinei Ruști pentru luna iulie

Iubire pe timp de vară

 

Caniculă, vară fierbinte, peisaj de iulie… toate în literatură, unde căldura se ține minte doar dacă e persistentă, tematică, înfiptă bine în pielea personajului. Iar unde mai este și iubire în lunile verii, cartea se transformă în flori roșii de foc, care tremură în sufletul cititorului ani și în ani, exact ca petalele de mac în lanul de grâu. Florica și Ion, făcând dragoste sălbatică la umbra mărului pădureț, pe la început de vară, când abia se copseseră perele timpurii (Rebreanu). Encolpio, într-o zi fierbinte, rătăcit prin oraș, ajunge într-un bordel, unde dă peste iubitul său (Petronius). Sunt scene care fac parte din biografia mea de cititor, ca multe altele.

play-list-iulie-articolCamil Petrescu: Patul lui Procust

 

Vara la Movilă. Când mă gândesc la iubirea din miezul verii, în vine imediat în minte Movila și d-na T. Să nu-mi spuneți că n-am dreptate! Să fii român, cu liceul terminat, și să nu-ți vină în minte așa ceva, înseamnă că ești defect! Nu după-amiaza de august, cu forduri jerpelite, ci alt august, la mare. Fred Vasilescu și-a luat prietenii și-a plecat cu mașina la Movilă (Eforie Sud), pe drumul prăfos, plin de automobile  și de nebuni. Serile și le petrec la terasa Popovici. Anul 1926. D-na T stă pe un șezlong, la soare, iar după plajă își acoperă umerii cu o lungă eșarfă triunghiulară. E neînsoțită, iar apariția ei stârnește comentarii ironice în grupul lui Fred. El este măgulit, în aparență, dar în interiorul său crește un șobolan, care atinge potențialul într-o seară. D-na T, cu ochii ei într-o nunață indecisă, cu talia înaltă, cu zâmbetul îndurerat, i se agață de ochi. Ea dansează cu alți bărbați, lui i se pune o gheară în inimă. Ea nu-l poate privi. E seară înaltă de vară, iar lumea bea whisky, dansează și se pipăie cu eleganță. Fred stă călare pe un scaun uitându-se ostentativ spre d-na T, care este cu spatele spre el, în altă lume. Și-apoi se declanșează criza, isteria masculină în toată splendoarea ei. Fred se ridică de la masă și-o insultă, iar sub cerul de vară, în parfumul alcoolic, sub apăsarea unor vorbe ucigătoare, Ladima îl provoacă la duel.

patul-lui-procust-playlist

Gabriel Garcia Marquez: Un veac de singurătate

 

Miezul verii este pentru iubirile mistice. La sfârșit de iulie și început de august, pe când înfloriseră daliile, frumoasa Remedios s-a ridicat la cer printre cearșafuri de olandă. Era frumoasă, cât să bage în depresie toată populația masculină din Macondo, dar cu toate acestea nu privește spre nimeni, rătăcită într-un vis cu îngeri. Părea îndrăgostită, părea idioată. Sau poate că era doar narcisistă. Frumusețea  ei nu era pentru vise carnale, ci pentru lumea subtilă, de dincolo de cer. Tocmai de aceea, într-o după-amiază de vară, pe când întindea rufele pe sârmă, s-a ridicat deasupra grădinii, dispărând printre nori. Povestea ei este ca un vis de iubire și poate că de aceea mulți au crezut că ridicarea ei  în văzduh a fost născocită de familie, ca să camufleze cine știe ce iubire scandaloasă. Povestea lui Remedios mi se pare numai bună ca introducere pentru temă.

un-veac-de-singuratate-playlist


Cesare Pavese: Noapte de sărbătoare

 

În proza lui Pavese e mereu vară. Piatra străzilor e fierbinte, iar soarele e topit ca-n picturile expresioniste. Elena și Stefano se strâng la piept fără să știe exact ce vor. E noapte de vară, ți se taie respirația din cauza brizei și a trenului care șuieră, amintindu-ți că-ar trebui să fii în altă parte. Stefano coboară a doua zi pe străzile înfierbântate, fără să privească spre prăvălia din care Elena îl urmărește cu ochi înlăcrimați. Se preface că n-o vede, că nu știe. O ia pe drumul de lângă faleză, intră în conversații care nu-l interesează câtuși de puțin, așteptând de fapt seara și întâlnirea cu Elena.

noapte-de-sarbatoare-playlist

 

John Fowles: Magicianul

 

Alison și Nicolas au plecat în vacanță, în Grecia. Urcă Parnasul, se bucură de  priveliște, exact ca doi oameni, care sunt în depresie dar care,  în loc să recunoască, dau vina pe iubire. E vară, în marginea cărării a înflorit vegetația, iar un cioban și câinii săi urcă spre soare. Alison vrea să știe care este cauza tristeții lui, iar el se gândește la pragmatismul lui Alison, care îl enervează maxim. Ea crede că iubirea înseamnă legătură fizică și mai ales întâlnirea celor două trupuri într-un moment unic, de juisare, de destindere, de paradis carnal. Pentru el, dragostea este acel ceva… misterul amânărilor. Alison și Nicolas sunt doi englezi pe vreme de vară, fiecare cu visele lui - un moment numai bun pentru o insulă și o sumă de mistere, adică grosul acțiunii dintr-un roman formidabil, ca Magicianul

magicianul-playlist

 

Miguel de Cervantes Saavedra: Don Quijote

 

Noapte de vară, Andaluzia. Lucinda și Cardenio vorbesc la fereastră, iar fețele lor sunt luminate de o candelă minusculă din odaia Lucindei. Iubirea lor trece în cuvinte, care, pe lângă aripi, poartă și tresele înțelepciunii. Înaintea arzătoarei atingeri, care ia diverse forme în imaginația celor doi îndrăgostiți, înainte de poftele profane, există desigur pasul cel greu. Cardenio trebuie s-o ceară în căsătorie. E un pas important, care cere chibzuială și timp. Dar exact aceste două lucruri spulberă orice iubire. Cât s-a gândit Cardenio, un grande al Spaniei a pus ochii pe frumoasa Lucinda. Visele s-au făcu praf, dar lui Cardenio i-a rămas o consolare: întâlnirea extraordinară dintr-o altă noapte de vară cu neînchipuitul Cavaler al Tristei Figuri.

don-quijote-de-la-mancha-playlist


Vezi AICI toate recenziile din Playlist literar cu Doina Ruști


 Iubire pe timp de vară - recomandările Doinei Ruști pentru luna iulie